Proslava svetkovine sv. Anastazije u Samoboru

16.1.2019.Župa sv. Anastazije u Samoboru proslavila je u utorak 15. siječnja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice.

Ovogodišnje slavlje sv. Anastazije započelo je jutarnjim misama koje su predvodili domaći župnik preč. Davor Štuljan odnosno župni vikar vlč. Kristijan Tušek. Podnevno euharistijsko slavlje, u zajedništvu s više svećenika, predvodio je župnik iz Brdovca vlč. Ivan Gretić.

Potičući vjernike na nasljedovanje sv. Anastazije, u propovijedi je istaknuo: „ Mučenici za vjeru, među kojima je i sv. Anastazija, pripadaju onima koji najviše doprinose crkvenom svjedočanstvu za Isusa. Od samih svojih početaka Crkva je osobito bila svjesna snage mučeničke krvi, što je crkveni pisac Tertulijan izrazio čuvenom rečenicom: „Krv mučenika sjeme je novih kršćana.“Kod mučenika se jasno očituje snaga koju Duh Sveti daje u svjedočanstvu vjere u Isusa Krista. Jer svako naše ljudsko svjedočanstvo za Krista nije naše ljudsko svjedočanstvo, nego je to svjedočanstvo Duha Svetoga, bez kojega ništa ne možemo učiniti. Ali nigdje to nije tako očito kao kod onih koji se radije odriču svoga zemaljskog života nego vjere u Isusa Krista. Time oni najočitije svjedoče da je samo u Isusu onaj istinski život za kojim svako ljudsko biće teži i da zato onaj koji iz vjernosti i ljubavi prema njemu umire, samo prividno gubi, a zapravo dobiva puninu života.”

Večernje euharistijsko slavlje, na kojem su se okupile samoborske bratovštine, udruge, branitelji, narodna garda te predstavnici Županije i Grada –zamjenik župana Hrvoje Frankić, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Marijan Kižlin iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, predvodio je gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Nikola Vukoja. Podsjećajući vjernike na značenje imena Anastazija – Vazmenka ili Uskrsnica, potaknuo ih je da se moramo truditi biti uzor i svjedočiti da smo uskrsni ljudi, oni koji žive Kristovo uskrsnuće. Bog nam daje svece kao uzor da se može sveto živjeti, ali od njih trebamo naučiti da su oni znali prihvatiti Boga u svoj život.Kako blagdan sv. Anastazije pada na dan međunarodnog priznanja Hrvatske istaknuo je i da moramo biti ponosni na svoju domovinu, no da taj ponos i obvezuje ljubiti je u svakodnevnim malim stvarima. Ovo euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličao je mješoviti žuni zbor pod ravnanjem prof. Darka Novosela.

Sv. Anastazija mučeništvo je podnijela 304. godine za vrijeme Dioklecijanovih progona, a u Samoboru se časti od 9. stoljeća. Naime, oko 804. godine zadarski biskup Donat dobio je moći sv. Anastazije od bizantskog cara Nicefora I. u znak izmirenja Bizanta i Zadra. Prenoseći moći u Zadar, prolazio je kroz Samobor, gdje ih je vjernički puk dočekao s dubokim štovanjem te je od tada Anastazija postala zaštitnicom i ove župe. Samoborska župna crkva do danas je ostala jedina crkva u sjevernom dijelu Hrvatske posvećena toj svetici.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr