Svjedočanstvo obraćenja Johna Pridmorea u Botincu

13.1.2019.U zagrebačkom Botincu, pod vodstvom molitvene zajednice Nanovo rođeni, gostovao je John Pridmore, bivši gangster, a sada katolički propovjednik i autor nekoliko međunarodnih bestselera u kojima opisuje svoje obraćenje. Od petka do nedjelje, 11. do 13. siječnja održao je niz tema, a prva tema održana je na redovitom susretu Nanovo rođenih u petak navečer, u kojoj je govorio o krizi vjere na zapadu uz niz priča, primjera i svojih iskustava. Tijekom predavanje je naglasio kako ljudi češće stavljaju životinje, sebe i bilo što drugo ispred Boga, dok samog Boga tretiraju kao kućnog ljubimca kojeg zazivaju samo kad im je potreban.

Jedna od njegovih karizmi je svakako rad sa zatvorenicima, s obzirom da je i sam bio u zatvoru. Odrastavši s ocem i maćehom zbog rastave svojih roditelja u desetoj godini, svoje bolno iskustvo i ulazak u kriminal podijelio je sa zatvorenicima u zagrebačkom zatvoru Remetinec u petak poslijepodne. Zajedno s vlč. Ivicom Berdikom, župnikom župe u Botincu te nekolicine mladih iz molitvene zajednice Nanovo rođenih iz Botinca, održao je motivacijski govor kroz svoju životnu priču, znajući da je ulazio u kriminal i postao gangsterom, ne zato što je bio neustrašiv i opasan, nego jer je bio plašljiv, bojeći se najviše odbacivanja od strane okoline.

Tako je u zatvoru prvi puta završio zbog krađe još kao maloljetnik, od kada više nije ni živio s ocem i maćehom koji su ga do tada zlostavljali i tukli. Dijelivši svoju priču sa zatvorenicima, svakoga je potaknuo na sv. Ispovijed i svakome je darovao svoju knjigu „Ispovijest londonskog gangstera‟ zahvaljujući izdavačkoj kući Verbum koja je donirala knjige. Mnogi su zatvorenici ostali dotaknuti njegovim predavanjem, kao i zaposlenici zatvora. Kasnije je u obilasku zatvora prilazio zatvorenicima i kratko popričao sa svakim, preporučivši svoju knjigu za koju svjedoči da mijenja živote.U subotu ujutro, John je iznio svoj život prije i poslije obraćenja. Gotovo nitko prisutan nije mogao suzdržati suze jer su bili dirnuti njegovom pričom. Vlč. Berdik je po završetku prijepodnevnog programa zahvalio Johnu na iskrenosti te kroz suze potaknuo sve mlade koji se spremaju za brak da nikada ne pomišljaju na rastavu koja je negativno utjecala na Johna i njegov daljnji tijek života. Uz to je istaknuo kako su Hrvati veliki narod jer je John svoju prvu sv. Ispovijed imao upravo kod Hrvata, fra Slavka Barbarića, koji je poznat po svojoj odanosti Međugorju za koje je i sam John vezan.

U poslijepodnevnom dijelu programa govorio je o Mariji, svecima i anđelima koji nam pomažu u našoj svakodnevici, a posebno je govorio o svojoj predanosti Gospi i njenom zagovoru. Nakon sv. Mise govorio je o ozdravljenju te je zatim uslijedilo i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Subotnje klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu predvodio je vlč. Berdik, župnik Botinca, zajedno s mladima iz molitvene zajednice Nanovo rođeni. Posljednji dan njegovog gostovanja, u nedjelju 13. siječnja, John je svjedočio na sv. Misama u 9.30 i u 11 sati. Poslijepodne je održao temu na muškoj formaciji koja se redovito održava svake druge nedjelje u Botincu u svrhu izgradnje muževa i očeva. Najviše je govorio o važnosti očinske uloge u životu djece te upozorio kako očevi ne trebaju vršiti pritisak i imati očekivanja od svoje djece, nego pustiti Isusu da ih On oblikuje po Svojoj volji. U nedjelju navečer, svoj je boravak zaključio s temom o izazovima nove evangelizacije te brojne okupljene potaknuo da se vježbaju u osluškivanju poticaja Duha Svetoga i tako neustrašivo šire svjetlo Kristovo ovim svijetom. Botinečka crkva je na svakom predavanju bila puna, a mnogi su i izvana slušali.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr