12. županijska izložba jaslica

6.1.2019.Nakon uprizorenje živih jaslica u potpuno novom scenskom prikazu članovi udruge "Angeljeki" iz Brestovca Orehovičkog, ove su nedjelje 6. siječnja u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom pripremili 12. županijsku izložbu jaslica. Ovaj put ne možemo napisati samo zagorskih, jer su jaslice pristigle i iz drugih krajeva lijepe nam domovine.

Svečanost otvorenja je započela programom članova udruge Angeljeki i učenika OŠ "Stjepana Radića" Brestovec Orehovički, nakon koje su se brojnim okupljenima, uz zamjenicu župana Jasnu Petek, obratili predsjednica povjerenstva za postav izložbe Ljiljana Cvetko i ravnatelj osnovne škole te predsjednik udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak.


Izložba jaslica jedinstvena je, ne samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i šire. Izložbom se pokazuje veliki trud, kreativnost, gdje god one nastale. "Ono što povezuje zajedno ove uratke je kreativnost, zajedništvo i čuvanje tradicije, ali i obiteljsko druženje – izjavila je zamjenica župana Jasna Petek koja je ujedno i otvorila ovogodišnju izložbu.

Liljana Cvetko iz povjerenstva za postav izbor jaslica nije krila zadovoljstva velikim odazivom izlagača. Kao i svake godine došao je velik broj pojedinačnih i grupnih uradaka, izrađene su od različitih materijala, drva, papira, stakla, kamenčića, plastike, pa čak i lego kockica.


U našem kraju božićni bor bez jaslica nije potpun, a na ovaj način htjeli smo toj tradiciji, koja nikad nije prekinuta, dati novi uzlet. U usporedbi s prijašnjim godinama vidljiv je velik pomak. Osim što je jaslica sve više, one su i sve ljepše, probudila se kreativnost, različiti su načini izrade i ideje, učenici, ali i svi ostali se jako trude. Osim toga, nastojimo i da ono što učimo u školi ima podlogu u životu – suživot, razumijevanje i druženje djece i roditelja, koji su večeri proveli zajednički izrađujući jaslice, razgovarajući, umjesto da se zagledaju u televiziju, svi na jednom mjestu, oko stola – rekao je Kobeščak.


U  proteklih 12 godina je kroz Županijsku izložbu jaslica, najstariju u Hrvatskoj, nastalo gotovo 600 jaslica. Cilj izložbe je objediniti likovno stvaralaštvo djece svih uzrasta od vrtića do srednjih škola, kao i odraslih pojedinaca i cijelih obitelji oko svevremenske teme rođenja Isusa. U pripremi je i 19. Sabor Angeljeka na kojem će biti promoviran novi, 18. broj lista “Angeljek”. Sabor će biti održan u petak, 11. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.

Darko Fiket
župni medijski suradnik

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr