Pohod biskupa Pozaića na početku Došašća župi sv. Jelene Križarice u Zaboku

3.12.2018.


U subotu 1. prosinca 2018. u predvečerje prve nedjelje došašća, pomoćni biskup zagrebački u miru mons. Valentin Pozaić pohodio je župu sv. Jelene Križarice u Zaboku i predvodio euharistijsko slavlje te molitveno bdijenje za nadolazeće adventske dane s nakanom za naše obitelji, domovinu te nova duhovna zvanja kako u našoj župi, nadbiskupiji tako i cijeloj domovini. Prvu adventsku svijeću zapalio je sjemeništarac Martin Fiket.

Euharistijsko slavlje prve mise zornice u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u nedjelju 2. prosinca također je predvodio biskup Pozaić uz domaćeg župnika vlč. Marijana Culjaka i vlč. đakona Zvonimira Marinovića.

"Život je putovanje. Svake godine u vrijeme Došašća, Crkva nas poziva na razmišljanje, na budnost i molitvu da ne bismo izgubili s vidika cilj našega putovanja. Mise Zornice su posebni znak naše vjere, pobožnosti, molitve, zajedništva, silnog iščekivanja i neopisive radosti. Vrijeme došašća je i vrijeme nade. Hrabri nas i papa Franjo ovim riječima: 'Ne dopustite da vaša svijeća nade ikad ugasne. Ne dajte da vam ukradu nadu. Čuvajte vašu nadu. Neka svijeća nade u vašim životima uvijek gori'", rekao je biskup Pozaić.

Pozvavši vjernike da žive evanđelje u svakodnevnici, usprkos križevima i poteškoćama, da nikada ne izgube nadu u Boga koji nas ljubi i koji nas nikada ne napušta, biskup Pozaić je rekao: "Pozvani smo da budemo umjetnici kršćanskoga života, velikani vjere, nade i ljubavi, da svojim životom i primjerom svjedočimo svoje kršćansko opredjeljenje, da idemo u susret Kristu  koji nam dolazi – zapravo da živimo stalno došašće. Ovih dana nastojmo živjeti radosnije i malo ozbiljnije, a oko i srce solidarnosti pustimo da gleda naše bližnje. Najsigurnije mjesto sreće našeg srca, Srce je Betlehemskog Djetešca. Darujmo Isusu svoje srce nade u ljubavi. Molimo s Majkom Marijom 'Dođi, Gospodine Isuse!'"Na završetku euharistijskog slavlja župnik Marijan je zahvalio biskupu Pozaiću na riječima ohrabrenja kao i svim župljanima koji su se okupili na proslavi prve mise zornice.

Darko Fiket,
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr