Susret obiteljskih zajednica u Sesvetskim Selima

5.11.2018.Susret članova obiteljskih zajednica koje djeluju u župama Sesvetsko-vugrovečkog dekanata održan je u nedjelju 4. studenoga 2018. u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima u organizaciji župne obiteljske zajednice Sesvetska Sela.

Na susret su se odazvale obiteljske zajednice iz župa: Svi sveti – Sesvete, Dobri pastir – Brestje, Bezgrešno začeće BDM – Soblinec i sv. Nikola biskup – Donja Zelina.

Riječ je o prvom susretu na kojem su se okupile obiteljske zajednice s područja jednog dekanata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali i šire. Ideju za organizaciju susreta ove vrste predstavio je Miljenko Bošnjak, trajni đakon u župi Sesvetska Sela i voditelj obiteljske zajednice istoimene župe na jednom od susreta obiteljske zajednice.

Na ideju ga je potaknuo nedavno održani Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i Splitu. »Smatram da je veoma važno da se kao obiteljske zajednice našeg dekanata međusobno povežemo i upoznamo, razmijenimo iskustva i saslušamo jedni druge, te se nastavimo okupljati i dugoročno pripremati za sljedeći susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati 2020. u Ludbregu«, rekao je trajni đakon Bošnjak na susretu svoje obiteljske zajednice. Ideju su svesrdno podržali župnik vlč. Antun Sente, st., kao i članovi obiteljske zajednice.

Sve okupljene na početku misnog slavlja u 11 sati u župnoj crkvi u Sesvetskim Selima pozdravio je župnik vlč. Antun Sente, st., a poseban pozdrav uputio je članovima obiteljskih zajednica i njihovoj djeci. »Osobito mi je drago da su ovdje među nama obiteljske zajednice našeg dekanata. Ovo je lijep događaj i hvalevrijedna inicijativa na kojoj zahvaljujem našem trajnom đakonu Miljenku Bošnjaku. Zamisao o organiziranju ovog susreta odmah sam prihvatio«, rekao je u pozdravnom govoru župnik Sente.

U propovijedi se trajni đakon Miljenko Bošnjak osvrnuo na današnje čitanje Evanđelja po Marku koje govori o Dvije zapovijedi ljubavi: prema Bogu i prema bližnjemu. »Često mislimo da znamo tko je naš bližnji, onaj koji je blizu nas i koji je s nama, no Isusov govor ne ide u tome smjeru. Isusovo shvaćanje potpuno je suprotno. Za Isusa je svaki čovjek bližnji. I neprijatelj je moj bližnji i njemu sam dužan pomoći. Znam da danas možda nije popularno govoriti o tome: prihvatiti drugog i drugačijeg, pomoći svakome u potrebi bez obzira na boju kože, vjeru, narodnost, društveni status... Težak je to govor i ponekad nerazumljiv, ali upravo onaj koji nam Isus nudi kao jedini i pravi put koji moramo slijediti«, naglasio je u homiliji trajni đakon Bošnjak.  

Po završetku misnog slavlja, članovi obiteljskih zajednica sa svojom djecom fotografirali su se u župnoj crkvi za uspomenu na ovaj događaj.   
 
Susret je nastavljen u župnom Pastoralnom centru papa Ivan Pavao II. predstavljanjem svake obiteljske zajednice, zajedničkim ručkom, međusobnim upoznavanjem i druženjem. Okupljenim obiteljskim zajednicama još jednom upućena je srdačna dobrodošlica i zahvala što su se odazvale ovom znakovitom susretu.

Svaka obiteljska zajednica ukratko se predstavila iznijevši podatke o vremenu osnutka zajednice u župi, brojčanom stanju bračnih parova koje su u zajednici, susretima i aktivnostima koje čine okosnicu djelovanja pojedine obiteljske zajednice u dotičnoj župi.

Dogovoreno je da će se održavanje ovakvih susreta obiteljskih zajednica Sesvetsko-vugrovečkog dekanata nastaviti i u narednom razdoblju uključujući molitveno-duhovni, karitativni, obiteljski i zabavni sadržaj.   

Uslijedila je zatim zajednička molitva i blagoslov te zajednički objed, a nedjeljno poslijepodne nastavljeno je uz ugodno druženje u kojemu su sudjelovali članovi obiteljskih zajednica i njihova djeca.  

Mateja Raič

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr