"Čovjek duboke misli i velikih poruka"

14.10.2018.Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je na kanonizaciji pape Pavla VI. i ostalih blaženika i blaženica u nedjelju 14. listopada. O svojim sjećanjima na papu Pavla VI. i povezanosti svetog pape s hrvatskim blaženikom Alojzijom Stepincem kardinal Bozanić govorio je za Hrvatski katolički radio.Kardinal Bozanić istaknuo je kako je kanonizacija u Vatikanu uistinu bila velika zato što je papa Franjo proglasio svetim papu Koncila Pavla VI., a s njime još jednog nadbiskupa, dva svećenika, dvije redovnice i jednog mladog vjernika laika.

“Papa Pavao VI. prihvatio je vođenje Koncila koji je otvorio sveti papa Ivan XXIII. Uspješno ga je vodio i doveo do kraja. Možemo reći kako je papa Pavao VI. bio papa Koncila. Papa je predvodio Koncil, a potom ga i završio, a poslije u postkoncilsko vrijeme i provodio odluke toga Koncila. To je uistinu veliki papa prošloga stoljeća”, poručio je zagrebački nadbiskup.

Prisjetio se kako je svetog papu Pavla VI. susreo kad je bio student teologije.
“Susreo sam ga 1973. godine, pet godina prije njegove smrti i tom prilikom sam ga uspio pozdraviti. Tako da mi je u sjećanju živ taj susret. Tada je već bio dosta oslabljen, ali bio je čovjek duboke misli i velikih poruka. Njegova baština je ona koju je Crkva prihvatila i koja obvezuje Crkvu. Njegova baština je upravo u tome što je dovršio ono što je započeo papa Ivan XXIII.

Upravo u tom postkoncilskom vremenu reformirao je Rimsku kuriju. Naime, doveo je u Rim tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franju Šepera koji je postao njegov prvi suradnik jer je prva kongregacija, a ujedno i najvažnija Kongregacija za nauk vjere. Možemo biti ponosni da je uz papu Pavla VI. djelovao jedan Hrvat i to nekadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper”, naglasio je kardinal Bozanić.

Ocijenio je zanimljivim da je samo nakon nekoliko dana poslije smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca tadašnji milanski nadbiskup Montini predvodio misu gdje je u propovijedi govorio o našem blaženiku.
“Između ostalog je naglasio kako je Alojzije Stepinac onaj koji nas uči nadi i dobroti. To je poruka o blaženom Stepincu tadašnjeg nadbiskupa”, nadodao je kardinal Bozanić.

Govoreći o dojmovima s kanonizacije, kardinal Josip Bozanić naglasio je kako je na Trgu sv. Petra bio velik broj vjernika koji su dolazili iz cijelog svijeta – od Italije do Latinske Amerike.

“Na kraju svete mise papa Franjo osobno je pozdravio sve nazočne kardinale kojima je zahvalio što su došli. Tako da sam imao priliku razgovarati sa Svetim Ocem”, poručio je zagrebački nadbiskup.
Nadodao je kako je današnji dan veliki dan za Crkvu jer je uzdignula na najviši rang papu za kojeg, kako je rekao, nije za života bio često hvaljen nego je čak bio napadan i osporavan iz Crkve, ali i izvan nje.

“Današnje proglašenje svetim pape Pavla VI. govori da je ono što je on činio i naučavao, ono što i traje”, zaključio je kardinal Bozanić.
 
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr