400 godina od dolaska kapucina u Zagreb

12.10.2018.Povodom obilježavanja Jubileja 400 godina od dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu započeo je međunarodni znanstveni simpozij u organizaciji Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića. Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskupa krčkog mons. Ivicu Petanjaka, biskupa gospićko-senjskog mons. Zdenka Križića, na otvorenju simpozija sudjelovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba te predstavnici znanstveno-obrazovnih, kulturnih i društvenih institucija koje je u uvodnoj riječi pozdravio provincijal Hrvatske kapucinske provincije otac Jure Šarčević.Na početku skupa, čestitajući kapucinima veliki Jubilej, pozdravnu riječ uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrazivši zadovoljstvo što će ovaj znanstveni skup dati novo svjetlo na bogatu povijest franjevaca kapucina u Hrvatskoj. „Obljetnice su prilika da se vratimo na izvore koji nisu ljudski nego Božji. I vaši su izvori u Bogu dragi naši franjevci kapucini. Stoga je potrebno uvijek vraćati se na njih“, rekao je kardinal Bozanić. U novije vrijeme upravo je blaženi kardinal Alojzije Stepinac želio ponovno uspostaviti kapucinsku prisutnost u Zagrebačkoj nadbiskupiji. „Stoga ih je postavio na zagrebačku periferiju, u Dubravu, da budu blizu jednostavnom čovjeku“, nastavio je kardinal Bozanić.

Osvrćući se na povijest kapucinske prisutnosti u Hrvatskoj kardinal Bozanić istaknuo je da nam ona govori o hrvatskom kulturološkom krugu koji se proteže od srednje Europe i Mediterana do granica prema istoku. Na kraju svog pozdrava kardinal Bozanić posebno je istaknuo dva svjetla lika hrvatskih kapucina, Sv. Leopolda Bogdana Mandića i oca Tomislava Šagi Bunića, te zaželio uspješan znanstveni skup.Simpozij završava u subotu 13. listopada euharistijskim slavljem koje će s početkom u 19 sati u crkvi sv. Mihaela u istoimenoj kapucinskoj župi u zagrebačkoj Dubravi predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Svečano euharistijsko slavlje proslave 400 godina od dolaska kapucina u Zagreb, slavit će se 28. listopada ove godine s početkom u 11 sati u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, a predvodit će ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr