Briga za odnose Svete Stolice i nositelja vlasti

9.10.2018.Mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama, nalazi se na čelu Odsjeka za odnose s državama ili „Drugog odsjeka“ Državnog tajništva Svete Stolice. Državno tajništvo je dikasterij Rimske kurije čija je zadaća pomaganje Svetom Ocu u vršenju njegova poslanja Vrhovnog Pastira sveopće Crkve.

Odsjeku za odnose s državama povjerena je briga za odnose s nositeljima vlasti pojedinih država i Svete Stolice s ciljem promicanja zajedničkih interesa, općeg dobra Crkve i civilnog društva. Ti se odnosi reguliraju, kad je to moguće, konkordatskim i drugim ugovorima između Crkve i države što pripada nadležnosti Drugog odsjeka.

Mons. Nikola Eterović, Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj, u svom izlaganju povodom 26. obljetnice Međunarodnog priznanja RH na temu  „Crkva i država: Konkordatski sustav suradnje“, naglasio je slijedeće: „Tim se ugovorima određuju međusobne nadležnosti tako da se ne samo izbjegavaju možebitni sukobi, nego se nastoji skladno raditi u promicanju općega dobra vjernika i uopće građana. Dogovorena konkordatska rješenja nadilaze pojedine stranke i promjene vlasti, te pružaju stabilnost i kontinuitet u odnosima Crkve i države“.

Odsjeku za odnose s državama povjerena je također zadaća predstavljanja Svete Stolice pred međunarodnim institucijama i kongresima od općeg značaja. U posebnim okolnostima i po mandatu Svetog Oca, Drugi odsjek savjetuje ostale dikasterije Rimske kurije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr