Kardinal Bozanić primio predstavnike „Dužijance“ na čelu s biskupom mons. Ivanom Penzešom

19.8.2018.Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u nedjelju 19. kolovoza 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru predstavnike Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na čelu sa subotičkim biskupom  mons. Ivanom  Penzešom koji se nalaze u Zagrebu povodom manifestacije „Dužijanca u Zagrebu“.

Uz biskupa Penzeša susretu s Kardinalom su prisustvovali mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik iz Subotice, vlč. Mirko Štefković, tajnik te ispred organizatora „Dužijance u Zagrebu“ - Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca“, mons. Andrija Anišić, župnik župe sv. Rok i predsjednik udruge, g. Marinko Piuković, voditelj organizacijskog odbora, gđa. Anastazija Piuković te nositelji Dužijance, Marija Piuković, bandašica i Marko Križanović, bandaš.U razgovoru, kardinal Bozanić izrazio je radost biskupu Penzešu i predstavnicima „Dužijance“ što su odlučili proslaviti „Dužijancu“ u Zagrebu i na svemu što čine kako bi se jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Bačkoj očuvao, razvijao i prenio novim pokoljenjima.

Biskup Penzeš zahvalio je Kardinalu na potpori koju kao Nadbiskup zagrebački daje da se neprocjenjivo blago Dužijance, koja čuva vjernički i nacionalni identitet našeg hrvatskog naroda u R. Srbiji, očuva za budućnost.

Na kraju susreta Kardinal je biskupu Penzešu kao uspomenu darovao medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a sudionicima medaljice Majke Božje od Kamenitih vrata.Kao zahvalu za potporu, Kardinal je iz ruku bandašice Marije Piuković i bandaša Marka Križanovića primio Dužijancu – krunu ispletenu iz snoplja žita, a koja je potom bila dio prikaznih darova na zahvalnom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio u koncelebraciji s biskupom Penzešom pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr