Susret Kardinala Bozanića i svećenika iz Vrbnika

18.8.2018.Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, susreo se u petak 17. kolovoza 2018. godine u Vrbniku sa svećenicima rodom iz te župe. Od 18 svećenika susretu je nazočilo njih 14, a četvorica su ispričali svoju nenazočnost, dvojica zbog spriječenosti i dvojica zbog zdravstvenih razloga. Susret je započeo euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje je predvodio kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji sa svećenicima rodom iz te župe i vrbničkim župnikom i dekanom mons. Ivanom Brnićem.

Mons. Brnić je na početku pozdravio uzoritog Kardinala, sve svećenike i brojne vjernike koji su se okupili na misi, istaknuvši svoju radost zbog zajedništva svih prisutnih u ovom znakovitom slavlju. Ističući primjer Blažene Djevice Marije, Kardinal je u homiliji naglasio kako poput nje moramo biti uvijek Bogu zahvalni za neizmjerna dobra koja nam čini. Aktualizirajući liturgijska misna čitanja tog dana Kardinal je stavio naglasak na odnos čovjeka prema Bogu i čovjeka prema čovjeku.Kardinal je istaknuo važnost ljubavi i žrtve koje ne idu jedna bez druge. »Ljubav bez žrtve je jalova, a žrtva bez ljubavi je besmislena« rekao je Kardinal i potaknuo sve okupljene da jedni drugima pomažu živjeti vjernost Bogu i u braku i u svećeništvu; svećenici u prihvaćanju celibata zbog kraljevstva nebeskoga, a supružnici jedan drugome u vjernoj bračnoj ljubavi.
Nakon misnog slavlja Kardinal je sa svećenicima i vjernicima pohodio crkvu sv. Ivana Krstitelja i kod svećeničke grobnice predvodio molitvu za pokojne svećenike.

Susret Kardinala sa svećenicima nastavljen je u župnoj kući na zajedničkom sastanku. Nazočne je župnik mons. Brnić upoznao s tijekom obnove i uređenja župne crkve i drugim pastoralnim inicijativama, a prisutni su se u zauzetoj diskusiji uključili u teme svojim prijedlozima i primjedbama. Sastanak je završen bratskim objedom u župnoj dvorani.

Uoči toga dana, 16. kolovoza navečer, Kardinal je posjetio krčkog biskupa mons. Ivicu Petanjka i biskupa u miru mons. Valtera Župana s kojima se zadržao u srdačnom razgovoru i na bratskoj večeri.

Ivan Lukić, nadbiskupski tajnik

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr