Biskup Gorski predvodio proslavu 1000 godina od prvog spomena župe u Novigradu na Dobri

14.8.2018.


Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri u nedjelju 12. kolovoza velikom je svečanošću proslavila svoj velikii jubilej- tisuću godina prvog spomena ove župe, tada pod nazivom župa Dobra.

Brojni vjernici i hodočasnici stigli su u mjesto uz obalu Dobre koje piše povijest katoličke vjere već punih 10 stoljeća i kroz misno slavlje koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski osnažili, a onda i svjedočili svoju vjeru.Svečana procesija oko crkve i glavnog oltara označila je i početak slavlja za kojeg se ova župa pripremala nekoliko mjeseci, kroz brojne duhovne obnove i događanja koja su privukla velik broj vjernika.

U svojoj propovijedi Biskup je podsjetio na velikih tisuću godina slavljenja vjere na ovim prostorima, na kojima su se izmijenile i države, i vlasti, i vojske, ali je vjera ostala, a župa Novigrad upravo svojim jubilejom i svjedoči tu postojanost.
– Nikad nemojte gubiti nadu, gubiti vjeru, poručio je biskup Gorski.Župnik pater Filip Vicić zahvalio je svima koji su kroz svoj rad, molitvu, predanje pridonijeli današnjem događaju, ali i podsjetio na sve one generacije i sve one koji su u ovih tisuću godina ovu župu stvarali, radili, molili, ovdje pronalazili utjehu, ovdje se krstili, vjenčali, ovdje su pokopani.
-Zahvaljujem svima njima slaveći ovaj veliki jubilej, rekao je župnik uz poruku da je pred župom “idućih 1000 godina”.
Tekst i foto: radio-mreznica.hr

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr