Vivodina bogatija za sedam krizmanika

13.8.2018.U nedjelju, 12. kolovoza 2018. podijeljen je sakrament svete Potvrde o župnom blagdanu svetog Lovre. Na svečanoj svetoj misi koju je predvodio prečasni Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, kao izaslanik kardinala Josipa Bozanića pristupilo je sakramentu svete Potvrde sedam naših krizmanika.

Riječ predvoditelja misnog slavlja bila je upućene prije svega krizmanicima, ali i svima nama da si posvijestimo što su pravi kršćani i zašto smo se danas ovdje okupili. Tako je odmah na početku potvrdio da je ovo poseban dan: i lijepa i nova odjeća, darovi, kumovi, rodbina... svi žele biti dionici nečega – „a to je ljubav Božja koja nas je danas okupila. Krizma i sveti Lovro to je tradicija; to je nešto što mi omogućava da se vjenčam u crkvi, da budem kum/kuma... to je ljudsko gledanje – nas je potakla Božja ljubav.

Isus kaže da nitko ne može doći k njemu ako ga ne privuče Otac nebeski, jer Bog ljubi čovjeka. To je univerzalna istina koju ispovijedamo, ali ta ljubav mora ići u dva smjera: i mi smo pozvani ljubiti Boga, a onda i čovjeka, pozvani smo uzvratiti ljubav i surađivati s Bogom. Tu nam je primjer dao sveti Lovro koji je išao smiono do kraja i položio svoj život za Isusa. To nije uvijek jednostavno, to nije uvijek lako, često se nema snage, ni volje..., ali tu nam Bog pomaže. Ono što mi ne možemo, može Bog. On šalje na krizmanike svoju snagu da im bude na pomoći, da se odvaže, da budu hrabri donijeti dobre odluke, da mogu odabrati pravo zvanje, da idu sigurnim putem.

Sve prolazi, sljedeće godine ovdje će biti druga lica, možda drugi svećenici, drugi kumovi..., ali ostat će djelotvoran Duh Sveti koji ostaje kao pečat na našim dušama koji će nam pomoći da budemo ono što Bog od nas želi. Papa Franjo kaže da je kršćanin onaj tko je u Isusu Kristu, tko misli poput njega, djeluje poput njega... to znači biti ispunjen radošću što sam dijete Božje. Isus je jedina sloboda, pa neka po zagovoru svetog Lovre i naš život bude po Kristu!"

Sanja Benković-Marković

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr