Nacionalno svetište poprima oblik međunarodnog

1.8.2018.Iako svetog Josipa sve više prepoznajemo kao zaštitnika naše domovine Hrvatske, on je prvotno zaštitnik Svete obitelji i Crkve. Zbog toga mnogi vjernici prepoznaju snagu njegova zagovora, a tako i njegovo svetište u Karlovcu.

Tijekom zadnjih par godina Svetište posjećuju brojni hodočasnici iz Poljske, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Austrije te drugi europskih, ali i svjetskih zemalja. Tako je Svetište posjetilo šezdesetak mladih fokolara iz milanske nadbiskupije. Fokolari su dio vjerskog pokreta kojeg je 1943. osnovala Chiara Lubich u Trentu, Italija.

Talijanske fokolare u Hrvatskoj su ugostili hrvatski fokolari iz Križevaca. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj fokolari su odlučili posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera, a na svom povratku posjetili su svetište svetog Josipa gdje su ih dočekali mladi Svetišta zajedno s rektorom. Mladi Talijani i Hrvati zajedno su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta u koncelebraciji s don Luigijem, voditeljim talijanskih fokolara.Svetu misu animirao je zbor mladih „Agape“ u suradnji s pjevačima iz Križevaca i Italije. Nakon svete mise uslijedila je zajednička večera nakon koje su se mladi zabavili uz pjesmu.

Uz talijanske hodočasnike, Svetište je posjetilo i 20 pjevača pjevačkoga društva Canto mi iz Rennesa, Francuska. Francuskim pjevačima dobrodošlicu je zaželio mons. Sente, rektor koji ih je upoznao s poviješću Svetišta i Hrvatske.

Francuski hodočasnici oduševljeni svime što su čuli zadržali su se u razgledavanju Svetišta.

Također napomenimo kako je Svetište posjetila udruga umirovljenika iz Konjščine na svom putu prema Trsatu.


Patrik Paulić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr