Proslava posvećenja župne crkve u Kotarima

16.7.2018.U nedjelju, 15. srpnja, 2018. godine u župi svetog Leonarda opata u Kotarima pored Samobora, proslavljeno je posvećenje župne crkve, tzv. posvetilo. Povijesni podaci govore da je crkvu i samostan u Kotarima dao sagraditi ban Petar Erdödy na mjestu ukazanja 1531. godine. Veći samostan biva sagrađen 1683. godine, a 1733. počinje gradnja još većeg samostana i veće crkve koja je posvećena 1750. godine. Crkva i samostan nalaze se na 520 m nadmorske visine, a ubrajaju se među najvrjednije barokne kulturne spomenike Hrvatske.Svake se godine, prve nedjelje nakon 13. srpnja, okupljaju brojni hodočasnici iz bliže i dalje okolice, kako bi proslavili i častili sv. Leonarda, te učinili i poseban zavjet dragome svetcu. Proslava je započela u subotu, 14. srpnja, večernjom svetom misom koju je predvodio domaći župnik vlč. Darko Banfić, a pjevanjem uzveličao zbor mladih Mala kap iz Donje Stubice.Nedjeljnja proslava započela je jutarnjom svetom misom u 7.30 koju je predvodio župnik vlč. Darko. U potpuno ispunjenoj crkvi, središnju svetu misu u 11 sati predvodio je vlč. Branko Fresl u koncelebraciji sa župnikom vlč. Darkom te našim dragim franjevcima trećoredcima fra Bernardom Rubinićem i fra Tomislavom Kerom. Vlč. Branko rodom je iz susjedne župe svete Barbare u Rudama, te je odmah na početku euharistijskog slavlja izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku biti za oltarom u crkvi koju je posjećivao sa roditeljima u djetinjstvu.

U propovijedi je posebno istaknuo važnost posvećenja crkve kao zgrade, jer pomazana svetim uljem po rukama biskupa, obična zgrada postaje mjesto posebne Božje prisutnosti. Međutim, istaknuo je, crkva nije ništa bez ljudi, te jedino kroz zajedništvo u vjeri, ona postaje uistinu Crkva, tj. zajednica vjernika u Kristu.Obzirom na aktualno sportsko ozračje zbog nogometnog prvenstva, vlč. Branko spomenuo je kako sveti Leonard potječe iz krajeva današnje Francuske; ali, naravno on je svetac koji je u raju, te ima samo „nebesku putovnicu“, te sigurno neće pristrano „navijati“ ni za jednu momčad.
Povremeni pljuskovi nisu umanjili svečanost proslave posvetila, te se i vanjska proslava nastavila u dvorištu crkve uz medenjake i gvirc.

Violeta Gjurkin,
župna medijska suradnica

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr