Sućut kardinala Bozanića povodom smrti kardinala Jean-Louisa Taurana, predsjednika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog

10.7.2018.


Povodom smrti kardinala Jean-Louisa Taurana, predsjednika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je brzojav sućuti dekanu Kardinalskog zbora kardinalu Angelu Sodanu.

Tekst sućuti prenosimo u cijelosti:

"Uzoriti Gospodine,
primio sam vijest o iznenadnoj smrti Uzoritog Gospodina Kardinala Jean-Louis Taurana, predsjednika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog. Dok molim za pokoj duše Uzoritog Gospodina, izražavam Vama i Svetoj Stolici, kojoj je Kardinal Jean-Louis Tauran dugi niz godina služio, svoju iskrenu sućut, pridružujući se žalovanju onih koji su poznavali i poštovali uvaženog Kardinala. 

Kardinal Tauran bio je revan služitelj Evanđelja i Crkve. Darovao je Bogu i Crkvi svoj život, svoje znanje i svoju ljubav. U ime Svete Stolice vršio je diplomatsku službu u mnogim osjetljivim i teškim trenutcima. Crkva u Hrvatskoj ne zaboravlja djelo Kardinala Taurana dok je vršio službu Tajnika za odnose s državama Državnog Tajništva za vrijeme teškog i složenog razdoblja naše Zemlje. Još uvijek baštinimo u nama duboku zahvalnost za blizinu i crkvenu ljubav s kojom je u ime Svete Stolice pratio zbivanja našeg naroda. Prisjećamo se također i drugih njegovih posjeta našoj Crkvi i Domovini u kojima je sudjelovao na događajima i važnim obljetnicama naše Države.

Zahvalni smo Bogu za neupadljivo ali duboko, vjerno i ohrabrujuće prijateljstvo koje je Kardinal Tauran iskazao našoj Crkvi i hrvatskom narodu.

U molitvenom raspoloženju zahvalan sam Bogu Ocu, za tako plemenitu Osobu, s kojom sam imao prilike više puta surađivati u službi Crkve upoznavši njegove ljudske i kršćanske vrline. Molim da Gospodin udijeli pokojnom Kardinalu nagradu obećanu dobrim i vjernim slugama, te ga primi u vječnu radost i mir. 

Podržani nadom u blaženo uskrsnuće i sigurni u majčinski zagovor Blažene Djevice Marije, koja prati sve korake našeg života na putu prema Nebeskom Ocu, koristim prigodu, Uzoriti Gospodine, izraziti osjećaje poštovanja i zajedništva u Gospodinu."


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr