Međunarodni stručni skup konzervatorâ i restauratorâ u Zagrebu

9.6.2018.U Zagrebu je od 4. do 8. lipnja održan međunarodni stručni skup s temom „Strategije očuvanja i konsolidiranja predmeta kulturne baštine kroz procese zračenja" u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju i Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković.
Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu već niz godina uspješno surađuje s tim laboratorijem - koji se bavi jednim od najvažnijih procesa vezanih uz očuvanje artefakata od drva i ostalih organskih materijala – suzbijanjem štetnih utjecaja mikroorganizama i crvotočine.

Akademija likovnih umjetnosti suorganizator je i sudionik ovoga skupa, a Zagrebačka nadbiskupija uključila se svojim važnim doprinosom:Sudionici skupa, znanstvenici iz svih dijelova svijeta u četvrtak, 7. lipnja posjetili su Zagrebačku katedralu, Riznicu Zagrebačke katedrale, kapelu sv. Stjepana, te naposljetku i privremenu konzervatorsko-restauratorsku radionicu koja je upravo djelovala u jednoj od prizemnih prostorija Nadbiskupske palače.
Naime, svake se godine početkom lipnja pod voditeljstvom izv. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i as. mag. Ane Božičević održava restauratorska praksa za studente 2. godine studija, na kojoj se izvode nužni radovi zaštite na drvenim skulpturama iz fundusa Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije. Ta je praksa plod uspješne višegodišnje suradnje s Uredom za kulturna dobra i do sada je rezultirala spašavanjem više desetaka umjetnina koje su, na žalost, danas daleko od očiju javnosti, nevalorizirane i u lošem stanju.

Svjetski znanstvenici su tom prilikom „dodirnuli" zagrebačke anđele i svece, studenti su se uživo uključili u interdisciplinarnost svoje buduće konzervatorsko-restauratorske struke, a Ured za kulturna dobra omogućio je stručno vodstvo, te kao završnicu, dojmljiv mali koncert na orguljama Zagrebačke katedrale. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr