Župni zbor iz Stenjevca u posjetu Hrvatskoj katoličkoj misiji u Klagenfurtu

3.6.2018.Zbor Župe Uznesenja BDM iz Stenjevca u nedjelju 3. lipnja 2018. na poziv Hrvatske katoličke misije iz Klagenfurta (Austrija) uveličao je misno slavlje u misiji.

Misu je predvodio župnik župe Uznesenja BDM – Stenjevec i dekan Kustošijskog dekanata preč. Vjekoslav Meštrić uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Pavla Dominkovića.

U uvodu u svoju homiliju preč. Vjekoslav naglasio je kako je sve što postoji na ovome svijetu, a danas smo se divili krajoliku od Zagreba do Klagenfurta, sve je Bog stvorio, ali ne radi sebe, nego na službu čovjeku. Sve što postoji, ima svoju svrhu i sve je stvoreno na korist čovjeku i njegovu dostojanstvu.

Čovjek je po Božjemu planu stvoren na sliku Božju. Nedjelja je radi čovjeka. To konkretno znači da u nedjelju treba činiti dobro, u sve dane treba činiti dobro. Nedjelja treba biti dan kada čovjek doživljava pravu, istinsku slobodu i radost, dan kada ćemo činiti posebna djela ljubavi - posjetiti bolesne, bližnje u nevolji, biti sa svojim bližnjima. U nedjelju smo pozvani u zajednicu gdje se družimo s Bogom u euharistiji i molitvi, ali trebamo se baviti više i intenzivnije svojom dušom te istodobno ne zaboraviti brata čovjeka.Nažalost, nedjeljom mnogi ljudi, a nisu izuzeti ni katolici, provode dan Gospodnji u trgovačkim centrima, drugi opet družeći se s televizijom, internetom i drugim medijima koji nas guraju u samoću i zarobljavaju našu dušu. Tako ljudi više nisu ni sami sa sobom, a kamoli s bližnjima i s Bogom.

Često sve opravdavamo modernim „duhovnim virusom“ nemam vremena za Boga. Apsurd, On je naš Svedržitelj i Spasitelj i sve primamo od Njega. Samo On nam daje mir, radost, ljubav, oproštenje, život, sve. Duh Sveti nas uvodi u svu istinu o Bogu i o nama samima.

Homiliju je završio mišlju kako nedjelja ne smije biti samo prekid rada i dan mira, nego izvor života i radosti za nas i za sve koji su oko nas. Zato darujemo svoje vrijeme i svoje snage da se proslavlja Božja ljubav po nama i da budemo doista nasljedovatelji Božjeg života i ljubavi!

Tijekom mise župni zbor pod vodstvom dirigentice Franciske Križnjak i uz orguljašku pratnju Antuna Kotteka znatno je doprinio ljepoti misnog slavlja. Nakon svete mise zbor je održao i kratak koncert vrlo lijepim izborom pjesama i zazvučao raskošno u vrlo akustičnoj crkvi misije ispunjenoj Hrvatima na radu u Klagenfurtu.

Svi su isticali da su ugodno iznenađeni glasovnim mogućnostima Župnog zbora iz Stenjevca. Druženje gostoljubivih domaćina i gostiju nastavljeno je u prostorijama misije.

Domaćini predvođeni gospodinom Smiljanom Petrovićem i Marijanom Vidović te ostalim suradnicima su također iskoristili boravak članova zbora i ostalih gostiju iz Stenjevca i upoznali ih s povijesnim znamenitostima Klagenfurta, a posebno je gostima u sjećanju ostao posjet katedrali.


Neven Škrlec
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr