Završen Kursiljo za odrasle na Trnjanskoj Savici

22.4.2018.Od četvrtka, 19. travnja,  do nedjelje, 22. travnja 2018. održavao se u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici, Kursiljo – Mali tečaj radosnog kršćanstva za odrasle, pod vodstvom vlč. Andrije Vrane, duhovnika Kursilja, i njegovih suradnika. Na tečaju je sudjelovalo tridesetak sudionika koliko su prostorne mogućnosti Pastoralnog centra dopuštale. To je bila nova skupina odraslih župljana, pojedinaca i bračnih parova, koji su sada prvi put sudjelovali na Kursilju.

U izlaganjima vlč. Vrane polaznici su mogli čuti po čemu su djeca Božja, saznati da je Božja ljubav neuvjetovana jer nas je Bog stvorio iz ljubavi i ne pravi razliku među nama te da smo po Duhu izlivenom na nas na krštenju međusobno bliži nego po krvnom srodstvu. Tu su međusobnu bliskost u susretu,  međusobnu otvorenost i povezanost sudionici tečaja osjećali u četiri dana trajanja tečaja, u zajedničkim euharistijskim slavljima, na radionicama i u radosnom svjedočenju sudionika tečaja: triju bračnih parova i triju pojedinaca.Biblijska prispodoba o izgubljenom sinu ponukala je vlč. Vranu da u subotnjoj homiliji progovori o međusobnoj bliskosti i ljubavi u obitelji te što je temelj toj ljubavi. Je li to puka poslušnost glavi obitelji i izvršavanje zapovijedi bez uzajamne ljubavi? U biblijskoj je prispodobi u obitelji ljubio samo otac, a sinovi su tražili svoja prava. Otac ih ipak obojicu ljubi, ne kažnjava ih za učinjeno i za njihove riječi, što je jednome od sinova teško pojmljivo jer on se smatra pravednim, onim koji nije prestupio očevih zapovijedi. Otac naš nebeski, koji je sama ljubav, uči nas da što činimo, činimo s ljubavlju jer on nije zapovjednik koji samo čeka da prekršimo koju od njegovih zapovijedi pa da nas kazni, nego nas i grešne čeka kao milosrdni Otac raširenih ruku. Zato mu se i možemo obraćati s OČE!

Na zajedničkome misnom slavlju na  Nedjelju dobroga Pastira, koje je predvodio vlč. Vrana uz suslavlje župnika Antuna Vukmanića, sudionici tečaja i župljani imali su prilike čuti u homiliji vlč. Vrane o Kristu, Pastiru, koji se spušta do svojega stada, čezne za njim jer ga ljubi, brine se o njemu da nije gladno, hrani ga uvijek svježom hranom – svojim Tijelom i Krvlju s euharistijskoga stola - uprisutnjen  ondje po svećenicima kojima je Bog dao tu milost. Oni okupljaju zajednicu, sve bez razlike, pa i one rubne, kako često ističe Papa Franjo, podsjetio je vlč. Vrane.Prije kraja sv. mise pred okupljenom živom Crkvom bez crkve, u školi na Savici, dva su bračna para oduševljeno posvjedočila o blagotvornom Božjem zahvatu u njihovim životima i milostima koje su primili u pripravi za tečaj i tijekom tečaja, kao i o plodovima ovoga Kursilja te pozvali i druge župljane da se odvaže i priključe idućem Kursilju.

Zahvalivši vlč. Vrani i sudionicima tečaja na njihovu svjedočanstvu, župnik Antun Vukmanić izmolio je zajedno s pukom Molitvu za duhovna zvanja, posebno za više osoba iz ove Župe koje su se odazvale Božjemu pozivu i na putu su prema svećeništvu.

Marija Znika,
župna medijska suradnica Tiskovnoga ureda
  

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr