Otvorena izložba ''Majstor od Zadobarja'' – srednjovjekovno slikarstvo u kapeli sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju, Karlovac

20.4.2018.

 

''Majstor od Zadobarja'' – srednjovjekovno slikarstvo u kapeli sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju, Karlovac, naziv je izložbe koja je otvorena u Domitrovićevoj kuli, Kaptol 31 u Zagrebu u četvrtak, 19. travnja 2018. u 12 sati.
Izložba se može razgledati kroz travanj i svibanj. O IZLOŽBI: 

Majstor od Zadobarja, izložba o  srednjovjekovnom slikarstvu u kapeli sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju, nastala je 2017. godine u koprodukciji Dijecezanskog muzeja i Gradskog muzeja Karlovac. Dosada ju je vidjelo gotovo 8.000 posjetitelja -u Starom gradu Dubovcu bila je postavljena od travnja do listopada 2017. Zagrebačko gostovanje najavljeno je u listopadu 2017. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, pretežno za potrebe stručne publike.Šira publika izvan Karlovca tek treba otkriti ovu slikarsku baštinu, pa će izložba, nadajmo se, biti poticaj da se iz Zagreba krene na put od šezdesetak  kilometara i susretne s tipičnim ambijentom kasnogotičke glagoljaške crkve na veleposjedu obitelji Frankopan, Novigradu na Dobri. Ovo nekad vrlo rašireno slikarstvo uglavnom je nestalo prilikom baroknog i kasnijeg osuvremenjivanja crkvi, pa je tako Zadobarje jedan od dva najbolje sačuvana, zapravo ponovno otkrivena, primjera te umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj.Autori su izložbu namijenili Svatkoviću, Everymanu, Jedermannu. Pošli su od pretpostavke da su ona i on, premda brojni, danas najmanje vidljivi u suvremenoj medijskoj kulturi. Budući da je naš Svatković vjernik i da voli umjetnost, izložbu prati vodič u kojem su povijesno umjetničko i teološko tumačenje u zasebnim poglavljima ispisali dr. sc. Rosana Ratkovčić i dr. sc. Vlado Mikšić. Urednik vodiča i autor izložbe je Igor Čulig, a dizajn potpisuje Digitalni tisak d.o.o.
Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr