Otvorena izložba o bl. Alojziju Stepincu u župi sv. Josipa na Mertojaku u Splitu

15.3.2018.U sklopu pripreme za proslavu svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa, župa sv. Josipa na Mertojaku u Splitu u svom pastoralnom centru organizirala je postavljanje izložbe o bl. Alojziju Stepincu, predstavljenu od 14. do 17. lipnja 2016. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
Izložba „Put svetosti" otvorena je nakon misnoga slavlja u srijedu 14. ožujka zalaganjem župnika don Vjenceslava Kujundžića, koji je pozdravivši nazočne kazao: „Došli smo razmišljati o životnom putu kardinala bl. Alojzija Stepinca, putu svetosti, što bi trebao biti put svakog kršćanina".

Rekao je da su ga silno dirnule riječi irske parlamentarke pri otvaranju izložbe u Bruxellesu, koja je priznala da nije mnogo znala o Stepincu, ali da je ponešto naučila te je pozvala sve da pogledaju izložbu i nauče više o njemu. „I meni je želja naučiti malo više o njemu i skinuti svu prašinu koja se u godinama komunističkog režima bacala po njegovu svetačkom liku, osloboditi sebe od 'istine' nametane 50 godina, kako bi u nama a po nama u svijetu, njegov divni lik zasjao punim sjajem", poručio je župnik Kujundžić.

Izložbu životnoga puta našega blaženika otvorio je mons. Nediljko Ante Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Prenio je pozdrave splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, koji se nalazi u Sarajevu na zasjedanju HBK i BK BiH. Mons. Ančić evocirao je neke važne činjenice i događaje iz života i djelovanja najsvjetlijeg lika hrvatske novije povijesti, svjedoka vjere i mučenika u ratnim i poratnim vremenima, zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca. Naglasio je kako se ove godine obilježava 120. obljetnica njegova rođenja i 20 godina otkada ga je papa Ivan Pavao II. na svom drugom pastoralnom pohodu Hrvatskoj 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim. „Nakon toga je prije nekoliko godina uspješno okončan postupak za proglašenje Stepinca svetim te se još samo čeka konačna Papina potvrda - što će, nadamo se, uskoro i uslijediti", kazao je mons. Ančić.

Podsjetio je na životni put Alojzija Stepinca od rođenja, svećeničkog ređenja, imenovanja za nadbiskupa, pa do njegova djelovanja u ratnim prilikama u Zagrebu, suđenja u montiranom procesu i izdržavanju kazne u Lepoglavi i u kućnom pritvoru u Krašiću. Bl. Alojzije Stepinac je uzor kako treba živjeti svoju vjeru. Živio je u onim teškim i opasnim vremenima nepokolebljivo, nije se povijao niti dao slomiti, nego ostao uspravan, vjeran najprije Bogu, Katoličkoj Crkvi i svome hrvatskom narodu. To je poruka danas u ovom vremenu koje je nesigurno i u duhovnom, crkvenom pa i u nacionalnom pogledu, poručio je mons. Ančić.

Uime suorganizatora izložbe nazočne je pozdravila profesorica Tea Bakota, predsjednica Gradskog kotara Mertojak. „Drago mi je što će ljudi čuti pravu istinu o bl. Alojziju Stepincu i čuti njegove mudre riječi: oprost, savjest, spašavanje, domovina, put svetosti, vjera, čovjek koje nam mogu poslužiti za preispitivanje samih sebe. Trebale bi nam dati smjernice kako se voli, štuje, ljubi i gine za svoju zemlju", istaknula je Bakota. Izvatke iz Stepinčevih pisama i govora čitao je župljanin Stipe Ljubić, a pjesmom je pratio župni mješoviti zbor pod vodstvom Mirjam Zubanović.

Izložba „Stepinac – put svetosti" postavljena je u Europskome parlamentu zalaganjem hrvatske zastupnice Marijane Petir, a pod pokroviteljskom Europske pučke stranke, dok je samo oblikovanje izložbe učinio Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Nakon zapaženog uspjeha u Bruxellesu, izložba je bila predstavljena u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Đakovu, Vukovaru, Krašiću, Šibeniku, Livnu, Grudama, Tomislavgradu, Žepču, Suhom Polju na Kupresu, u Rijeci a sada i u Splitu na Mertojaku gdje će biti otvorena do Uskrsa. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr