Održano nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka

9.3.2018.Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade 2017./2018. održano je 9. ožujka 2018. s okupljanjem u 9 sati u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.Učenike i njihove mentore uvodno je pozdravio mr. sc. Marko Kovač, koji je zaželio dobrodošlicu u ime nadbiskupije, te u ime Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, predsjednica Povjerenstva za provedbu natjecanja.Nakon uvodnih pozdrava i predstavljanja ekipa i mentora, učenici su pristupili prvome dijelu natjecanja, zasebno osnovna i zasebno srednja škola. Povjerenstvo za osnovnu školu činili su Ivanka Petrović, Tomislav Krušlin i Petra Ervaćanin, a za srednju školu Anita Vranić, Sanja Plevko i Iva Dorić.

U 10 sati započelo je četrdesetpetominutno pisanje testova, nakon čega su učenici u pratnji prošetali do Gornjega grada gdje su posjetili crkvu svetoga Marka i crkvu svete Katarine te Kamenita vrata, nakon čega su se vratili na osvježenje i okrepu, kad je izvješena i  privremena ljestvica rezultata. Svakako valja istaknuti dva najbolje napisana testa (maksimalan broj ostvarenih bodova), koje su napisale učenice Karla Movre iz Gimnazije Karlovac i Marija Babić iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba.Budući da nije bilo pritužbi, u roku se pristupilo i drugome dijelu natjecanja – tomboli. Iako su se rezultati pomalo promijenili obzirom na taj ekipni dio natjecanja, pet srednjoškolskih ekipa pristupile su Milijunaku – usmenom dijelu natjecanja u kojem učenici odgovaraju za 1, 2, 3 ili 4 boda kroz dva kruga. Od sedam osnovnoškolskih ekipa tom je dijelu pristupilo njih pet.U istome prostoru istovremeno je održano natjecanje osnovnih i srednjih škola kako bi u tom završnom dijelu u publici svi natjecatelji sa svojim mentorima mogli pratiti završnicu i biti si potpora. Svi su natjecatelji pokazali zavidnu razinu znanja, ali i sportskoga duha i radosti čak i prema tuđoj pobjedi. A konačni je poredak sljedeći:
 
mjesto škola mentor bodovi
1. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić Ilija Nikolić 98
2. OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb Plamenko Nosić 97,75
3. OŠ dr. Vinka Žganca, Zagreb Nataša Jelica 93,50
4. OŠ Tina Ujevića Milan Daniel Jurić 93,25
5. OŠ Gustava Krkleca Dominko Filipović 90,25
6. OŠ Vladimira Nazora, Budinščina Katarina Rafaj Kleščić  
7. OŠ Vladimira Nazora, Duga Resa Silvija Dimčevski Blažičević  
 
U kategoriji srednjih škola poredak je :
mjesto škola mentor bodovi
1. Gimnazija Karlovac Tomislav Šegina 94,50
2. Gimnazija Velika Gorica Nataša Čurić 92,75
3. V. gimnazija, Zagreb Darko Petrinjak 89,75
4. III. gimnazija, Zagreb Stjepan Pavek 89,25
5. Srednja škola Zlatar Martina Bistrović 82,50
 
 
U 14 sati uslijedilo je proglašenje pobjednika, a njih je objavila predsjednica Povjerenstva za nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka. Nagrade je svim sudionicima dodijelio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, jer svi su učenici na ovoj razini i pobjednici, odnosno predstavnici svojih županija. Prva tri mjesta osnovnih i srednjih škola dobili su i posebne nagrade kojima će obogatiti školsku knjižnicu i oplemeniti zidove svojih škola.Nagrađeni su, naravno, i mentori koji su uspjehu svojih učenika dali velik doprinos, a najavljeno je i nagradno ljetovanje na Malom Lošinju za prva tri osvojena mjesta iz obje kategorije škola, a koje dodjeljuje Zagrebačka nadbiskupija.Na samome kraju biskup Šaško je još jednom istaknuo pojam ekumenizma koji korijen vuče iz riječi kuća. Prisnost i zajedništvo kuće, odnosno doma, zaželio je svim sudionicima natjecanja, istaknuvši da je Isus taj koji nam to zajedništvo i omogućuje. „Držimo se dobra i zajedno nastojimo oko dobra“, poručio je biskup zazvavši Božji blagoslov na sve okupljene i zaključivši tako nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka u 2017./2018. godini.Predstavnicima Zagrebačke nadbiskupije, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića i Gimnaziji Karlovac, želimo puno uspjeha i zadovoljstva na državnom natjecanju koje im predstoji u travnju!

Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr