Paljenjem prve adventske svijeće u Krašiću svečano otvorena "Godina 20-te obljetnice proglašenja Stepinca blaženim"

5.12.2017.U subotu 2. prosinca 2017. god. ispred crkve Presvetog Trojstva u Krašiću s početkom u 18 sati, vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe, započeo je Advent paljenjem prve adventske svijeće na adventskom vijencu oko kipa blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Prvu adventsku svijeću zapalila je obitelj Ćuk koji ubrzo očekuju rođenje petog djeteta.

Ovaj liturgijski događaj vlč. Ivan počeo je molitvom  iz časoslova I. večernja od Prve nedjelje Došašća, nastavio blagoslovom adventskog vijenca te paljenjem prve svijeće. Završio je pozivom da za vrijeme ovogodišnjeg adventa postanemo svijesni što dočekujemo, čemu se nadamo i naravno kao svaki drugi vjernik postati bolja osoba, što sebi to i drugima.Upravo ova liturgijska godina 2017./2018., godina je u kojoj se na osobiti način sjećamo postavljanja kipa bl. Alojzija ispred crkve u Krašiću kada je ujedno i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić najavio dolazak svetog oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku kako bi proglasio sina ovog mjesta blaženim te je baš zbog toga i napravljen adventski vijenac oko kipa bl. Alojzija.

Naglasio je da adventski vijenac ne koristi za ukras trga, crkve i sl., već nama za podsjetnik da se bliži rođenje Kristovo da palljenjem svjeća i mi postajnemo sve ozbiljniji te nađemo nadu, mir, radost i ljubav. Da bi događaj bio svečaniji, gostovao je i KUD „Josip Torbar“ u narodnim nošnjama Krašića kao pratnja župnom mješovitom zboru kojeg su činile sve generacije, od najmlađih do najstarijih. Na ovaj obred odazvalo se mnoštvo ljudi, a podosta velik dio su bila djeca s roditeljima.Nakon toga svi su se mogli ugrijati čašicom kuhanog vina, odnosno čaja i počastiti sa krašićkim kobasicama te kolačima koje su pripremile žene iz kraja.

ŽUPA KRAŠIĆ DOBILA I SVOJU SLUŽBENU WEB STRANICU!

Kako bi svečanost proglašenja 20-te obljetnice proglašenja Alojzija Stepinca blaženim bila još svečanija, župa Krašić obogaćena je i s novom web stranicom koja će biti izvor informacija svim župljanima, ali i na osobiti način hodočasnicima koji će moći naći glavne informacije o rasporedu misnih slavlja, hodočašćima, događanjima, projektima, manifestacijama i sl.

U nedjelju, 3. prosinca 2017. god. otvorena je službena web stranica župe  Presvetoga Trojstva Krašić. Do sada župa nije imala web stranicu na kojoj bi se mogle pratiti službene vijesti, obavijesti i informacije koje se tiču župe, njezinih vjernika i brojnih posjetitelja – hodočasnika koji je pohode, prije svega zbog spomen doma u kojemu je blaženi kardinal Stepinac proveo svoje uzničke dane u kućnom pritvoru, te u kojemu je dana 10. veljače  1960. godine na tragu mučeništva i preminuo.

Stranicu možete posjetiti na sljedećoj adresi: www.zupa-krasic.hr

Župa već  ima i novu facebook stranicu imena: Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. A. Stepinca.

Katarina Stepinac,
župna medijska suradnica

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr