Knjiga o Stepinčevoj i Kuharićevoj baštini u knjižnicama diljem Hrvatske

14.11.2017.

Knjiga "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" ("Svećenička i redovnička zvanja rimokatoličkih župa Jaskanskoga dekanata") autora Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, uglednog pisca i urednika brojnih zapaženih knjiga, člana Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, svečano je predstavljena u Jastrebarskom u svibnju 2017, a od tada ova vrijedna monografija dobiva samo priznanja i pohvale. Nakladnici knjige su Župa Svetog Nikole biskupa, Kršćanska sadašnjost i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom.
 
Već na predstavljanju u Jastrebarskom o vrijednosti i kvaliteti ove knjige govorili su biskupi Ivan Šaško i Juraj Jezerinac, monsinjori prof. dr. Josip i prof. dr. Stjepan Baloban, povjesničar prof. dr. Slavko Slišković, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. Stjepan Brebrić te književnik prof. Nino Škrabe, a s njima su se složili i brojni vjernici i uglednici iz cijelog jaskanskog kraja koji su u međuvremenu nabavili i pročitali knjigu.
 
Posebno priznanje ova knjiga je dobila krajem prošloga mjeseca kada ju je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske otkupilo za potrebe 130 hrvatskih knjižnica i čitaonica, od Dubrovnika, Imotskog i Šibenika pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara.
 
Knjiga "Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja" govori o svećeničkim i redovničkim zvanjima s područja svih župa Jastrebarskoga dekanata (Jastrebarsko, Petrovina, Sveta Jana, Krašić, Pribić, Slavetić, Plešivica, Gornje Prekrižje, Desinec, Draganić, Oštrc, Žumberak, Kalje). Jastrebarski dekanat prostire se danas na području Grada Jastrebarskog i općina Krašić, Žumberak i Draganić. Jaskanski kraj dao je Zagrebačkoj nadbiskupiji i hrvatskom narodu dvojicu kardinala i zagrebačkih nadbiskupa - blaženog Alojzija Stepinca i Slugu Božjeg Franju Kuharića, potom nadbiskupa ohridskoga, fra Rafaela Levakovića, trojicu zagrebačkih biskupa - Benedikta Vinkovića, Petra Petretića i Martina Borkovića, zatim porečko-pulskog biskupa Dragutina Nežića, vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, naslovnog skradinskog biskupa Mihaela Matkovića i Službenicu Božju Žarku Ivasić.

U nizu svećenika, redovnika i redovnica, o kojima detaljno izvještava ova knjiga, bilo je mučenika, kanonika, profesora teologije i znanstvenika, književnika i pjesnika, glazbenika, kateheta, istaknutih pastoralnih djelatnika, vrijednih pučkih misionara i evangelizatora, zaslužnih i omiljenih redovnika i redovnica.
 
Prikupljena građa sabrana je i sistematizirana na više od 300 stranica teksta koji je upotpunjen s oko 1100 bilješki i velikim brojem fotografija. U ovoj bogato ilustriranoj knjizi izneseni su mnogi dosad nepoznati podaci, temeljeni na znanstvenom istraživanju arhivske građe pa knjiga ima sve značajke izvornog znanstvenog rada.

Knjiga se može nabaviti po povoljnoj promotivnoj cijeni u župnom uredu Župe Svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr