Umro je svemu svojem, da bi mogao živjeti za Krista

15.11.2017.Iako, braćo i sestre, danas slavimo sv. Nikolu Tavelića, ne možemo svoj pogled odvratiti od svih onih, koji danas hrabro i s potpunim predanjem u Gospodina svjedoče svoju pripadnost Isusu Kristu – rekao je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Petar Palić predvodeći u utorak 14. studenog svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u povodu proslave blagdana zaštitnika Kustošijanaca, sv. Nikole Tavelića.

Pred više stotina vjernika i hodočasnika okupljenih u župnoj crkvi u Kustošiji, preč. Palić je na početku svoje homilije podsjetio na riječi pape Franje s početka ove godine kako su danas mnogi kršćani blaženi, jer su progonjeni, mučeni, zatvoreni; mnogi su u zatočeništvu, samo zbog toga jer nose križić oko vrata i ispovijedaju Isusa Krista.

Istaknuo je da upravo u kršćanstvu trpljenje za vjeru ima mnogo lica i naličja: od onog prvog kamenovanja sv. đakona Stjepana, preko Nikole Tavelića i drugova, Marka Križevčanina i drugova, bl. Alojzija Stepinca, najnovijih hrvatskih blaženika fra Serafina Glasnovića Kodića i don Antona Muzića i svih mučenika komunističkog sustava pa sve do naših dana. Svima njima je zajednička jedna stvar: oni nisu ubijali, nego su bili ubijeni iz mržnje prema vjeri – naglasio je preč. Palić.

U nastavku homilije osvrnuo se na današnju Božju riječ iz knjige Mudrosti koja govori da su za čovjeka ispunjena vjerom, mučeništvo i smrt, pa makar proživljeni u svojevrsnom strahu i drhtavom hodu, ali ipak prihvaćeni čudesnom unutarnjom snagom, trenuci nadilaženja samoga sebe i pobjede nad sobom.Trenuci smrti kršćanskih mučenika, tih hrabrih muževa i žena, bili su doista trenuci kušnje. Trenuci smrti sv. Nikole su bili, u pravom smislu riječi, poput „kušanja zlata u taljici“, ali je Gospodin prepoznao i nagradio vječnom proslavom u nebu Nikolinu vjernost i ustrajnost, požrtvovnost i odricanje. Umro je svemu svojem, da bi mogao živjeti za Krista. A ako se želi u potpunosti živjeti za Krista, onda se mora umrijeti svojim čežnjama i težnjama, prohtjevima i posjedima. Kad se u potpunosti živi za Krista, onda se ne može ne vidjeti brata čovjeka koji je u potrebi; ne može se ne suosjećati s boli i gubitkom drugoga; ne može se ne dijeliti radosti i nade, žalosti i tjeskobe svoga brata i sestre s kojima živim, svoje župne zajednice, svoje biskupije, Crkve, svoga naroda. Ako se želi u potpunosti živjeti za Krista, onda se mora biti spreman pružiti svjedočanstvo takvog života za Krista i vlastitim životom, upravo kao što je to učinio sv. Nikola Tavelić. I ne samo on – kazao je preč. Palić te dodao da onaj koji Krista u srcu nosi, ne može o njemu ne govoriti i njega ne naviještati.

Govoreći o pročitanom evanđeoskom ulomku o svakodnevnom uzimanju križa na sebe i hodu za Isusom, napomenuo je kako današnji blagdan sv. Nikole Tavelića i njegov život izaziva u nama i pitanje o motivima naših životnih odluka. Ne smijemo zaboraviti, nastavio je preč. Palić, da Isusovo poslanje nije ograničeno na 12 učenika: svakome Isus upućuje poziv na nasljedovanje, koje uključuje radikalno samoodricanje i svakodnevni križ.

Često svoje kršćanstvo svodimo na pokoju molitvu (a može se izgovarati molitvu, a da se ne moli - onako iz običaja), i na neke geste - kao što je znak križa, a da pritom nismo svjesni onoga što činimo. Ponekad svoje kršćanstvo razumijemo kao jelovnik: biram ono što mi odgovara, što mi se čini prihvatljivim. A sv. Nikola Tavelić i toliki naši suvremeni mučenici nam svjedoče da je kršćanstvo stvarnost, ozbiljna i radosna, jer kad netko nešto shvaća i živi ozbiljno, onda osjeća i radost toga svoga izbora – poručio je vjernicima predvoditelj euharistijskog slavlja preč. Palić.Na kraju svoje homilije kazao je kako smo svi mi danas u ovoj crkvi, jer želimo u zajedništvu živjeti svoju vjeru, jer smo Božji narod. Ali, vjera počinje kad izađemo kroz ova crkvena vrata, jer vjera je moj život, moj način na koji ljubim, način na koji pomažem i dijelim novac potrebnima, moj način na koji odgajam svoju djecu, moj način na koji se odnosim prema drugima, pokušavajući u licu brata čovjeka vidjeti samoga Gospodina – zaključio je preč. Palić, zazivajući zagovor sv. Nikole Tavelića da nam pomogne postati kršćanima koji se ne boje svjedočiti svoju vjeru ponizno, pred drugima, svjedočeći im o ljepoti iskustva spasenja, koje nam je darovano.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja, uz domaćeg župnika vlč. Božidara J. Tenšeka i župnog vikara vlč. Marka Torbara, bila su dvanestorica svećenika, među kojima i bivši kustošijanski župnik, danas kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj te kustošijanski mladomisnik, danas župnik Župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren.

Proslavi župnog blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava tijekom koje su euharistijska slavlje predvodili preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, vlč. Dražen Karačić, župnik Župe Srca Isusova u Karlovcu te mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. (DT; Foto: Vlado Badrov)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr