Posljednji ispraćaj časne sestre Felicite Samardžić

13.5.2017.Časna sestra Felicita Samardžić, dugogodišnja kuharica u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, preminula je 6. svibnja 2017. godine. Na sprovodu sestre Felicite u zagrebačkom naselju Granešina, 12. svibnja 2017. godine, uz njezinu obitelj i bližnje, sudjelovale su i njezine susestre iz redovničkog reda Kćeri Božje ljubavi, svećenici s kojima je surađivala i brojni vjernici u čijim životima je ostavila duboki i neizbrisivi trag.

Č. s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica, u svom govoru zahvalila je sestri Feliciti na vjernom i predanom služenju Gospodinu, istaknula bitne činjenice iz njezine pedesetgodišnje službe, te naglasila kako je i u posljednjim trenucima, shrvana bolešću, zadržala sabranost i radost, te svjedočila apostolat tihe patnje.Sprovodne obrede vodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, koji je kao dječak sudjelovao u životu Josipovog svetišta, te odrastao i sazrijevao uz sestru Felicitu. Preč. Pavlaković istaknuo je kako je sestra Felicita završila svoju veliku životnu misiju i redovničko služenje, te da zbog njezinih 75 godina života i 50 godina zaručničke posvećenosti i predanja Kristu, moramo ostati zadivljeni i zahvalni.

„Gotovo 75 godina života, izgraditi se u osobnosti, dozrijeti u mudrosti, sačuvati vedrinu i strpljivost, tražiti i dalje prigodu za djelovanje i koje sve ne odlike – zar nije vrijedno zahvaljivanja? 50 godina živjeti sveti zaručnički odnos s Kristom kao redovnica, iz dana u dan ponizno uz Njega prianjati i sklanjati se do Njegovih nogu da bi se upijala riječ Evanđelja, Njega ljubiti do posvemašnjega predanja i sjedinjenja – nije li dostojno da se uključi u Isusovu zahvalnicu Ocu?

Ponizno vas kao brat u vjeri potičem da to učinimo sada, a nastavimo u Euharistiji nakon ovih sprovodnih obreda. S. Felicita je, nenametljiva i jednostavna, a srdačna i mudra, postala dio nas, karlovačkog kraja i naše župe. U svijetu bi rekli „dobri duh“, a mi, dobra Božja duša za sve nas. Takva je bila, jer je davno stupila u školu Srca Isusova, koje uči lekcije o krotkosti, poniznosti, poslušnosti, staloženosti, strpljivosti... Plodovi su se vidjeli i u njezinim posljednjim danima, kada je trpjela u svojoj bolesničkoj sobi i krevetu, te očitovala svoju zrelost.“ – kazao je rektor Pavlaković.Preč. Pavlaković potaknuo je prisutne da se mole sestri Feliciti kako bi nas zagovarala kod Boga i molila za Crkvu i hrvatski narod, za sadašnja svećenička i redovnička zvanja, te se oprostio od nje riječima: „A mi joj, poput nje same, što je činila nebrojeno puta za života i kada je već bila slaba da je šaputala, iz srca punoga ljubavi i zahvalnosti izgovaramo jedno veliko, bezgranično: Hvala! Hvala vam, draga s. Felicita! Dopustite, da iskreno nadodam: volimo vas, s. Felicita! Molite za nas Isusa, Mariju i svetoga Josipa, s. Felicita! Jer, evo, skoro će srijeda svetom Josipu, doći će hodočasnici. Pred nama je puno toga u Karlovcu. Budite nam i dalje iz neba blizu, s. Felicita, dok ne budemo zajedno u lijepom nebu s Isusom Uskrslim, Majkom Marijom i svetim Josipom kojega ste posebno štovali i častili!“

Nakon sprovodnih obreda u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, predvodio je misu zadušnicu za pokojnu sestru Felicitu.


Matija Barberić,
župni medijski suradnik 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr