U Trnovčici svečano proslavljena 100. obljetnica prve objave Majke Božje u Fatimi

13.5.2017.U subotu, 13. svibnja, u pastoralnoj godini koja je u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici posvećena Gospi Fatimskoj (13. 10. 2016. – 13. 10. 2017.) svečano je proslavljen blagdan Gospe Fatimske i 100. obljetnica njene prve objave u Fatimi.

Obljetnica je i bila jedan od razloga proglašenja ove godine u župi, koja je od osnutka, 1993., na poseban stavljena pod zaštitu Gospe Fatimske, dok je njen kip gotovo dvije godine hodočastio od obitelji do obitelji i okupljao ih na zajedničku molitvu i posvetu.

Na sam blagdan i na 100. obljetnicu prvog ukazanja u Fatimi u 20 sati upriličena je svečana sv. misa i procesija s likom Majke Božje Fatimske ulicama župe. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik o. Mirko Sadak SCJ, u koncelebraciji s o. Arturom Makarom SCJ, a sudjelovali su brojni župljani i hodočasnici.U prigodnoj homiliji o. Sadak se osvrnuo na povijesne okolnosti u kojima se dogodilo ukazanje: vrijeme 1. svjetskog rata kada se papa Benedikt XV. u svom apostolskom pismu „Ponizna službenica Gospodnja“ obraćao Isusovoj Majci sa zamolbom da zaustavi strašni rat te pozivao sve vjernike na molitvu za mir.

Odgovor Majke Božje došao je posredstvom troje pastirića, Lucije, Franje i Jacinte, koje je „'Gospođa, sva od svjetla, sjajnija od sunca', pozvala na svakodnevnu molitvu krunice za mir u svijetu i za obraćenje grješnika.“

„Gotovo u svim ukazanjima Gospa je govorila i potrebi pokore, molitve, pobožnosti prema njenom Prečistom Srcu i potrebi obraćenja cijelog svijeta“, nastavio je propovjednik te se osvrnuo na tri fatimske tajne. „Kako je i obećala na početku ukazanja u Fatimi, Gospa je pri svom posljednjem ukazanju, 13. listopada, objavila svoje ime – Gospa od Svete Krunice“, rekao je o. Sadak i pozvao na redovitu molitvu krunice, jer i „danas, 100 godina nakon ukazanja Gospe Fatimske možemo reći da svijet nije poslušao poruke i poziv Gospe Fatimske na obraćenje i da svojim načinom života srlja u propast.Ukoliko su 1. i 2. svjetski rat kazna za čovječanstvo, što tek možemo očekivati danas kada toliki žive bezbožno? Društvo je potpuno sekularizirano. Putem medija nude se i propagiraju moralno neprihvatljivi sadržaji. Broj vjernika u Zapadnoj Europi drastično je pao i mnogi odbacuju ili jednostavno ne žive vjeru“. O. Sadak propovijed je zaključio pozivom na molitvu te prihvatiti i danas aktualnu poruku gospe Fatimske.

Na završetku misnog slavlja izmoljen je čin posvete Gospi Fatimskoj te je započela svečana procesija u kojoj su kip Gospe Fatimske nosile predstavnice Hrvatske dehonijanske mladeži koja se sudjelovanjem u apelu i Misi svakog 13. u mjesecu u okviru ove Godine pripravlja za Dehonijansku 2018. godinu.


Jelena Vuković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr