Biskup Šaško primio sudionike simpozija „Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas“

13.5.2017.Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački primio je u petak 12. svibnja 2017. godine u svečanoj dvorani Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu sudionike znanstvenoga simpozija kojega, pod naslovom: „Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas“, organizira Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s Partnerstvom katoličkih sveučilišta (Catholic University Partnership).

Na skupu, 12. i 13. svibnja, sudjeluje dvadesetak sudionika iz sedam zemalja, odnosno sedam katoličkih sveučilišta (Gruzija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Sjedinjene Američke Države, Slovačka i Ukrajina).Uvodne je riječi najprije uputio prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, a zatim i prof. dr. A. James McAdams, ravnatelj 'Nanovic instituta za europske studije'.

Pozdravivši nazočne u ime kardinala Josipa Bozanića, u svome se obraćanju sudionicima simpozija biskup Šaško spomenuo početaka osnivanja Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta te naznačio poveznice iz povijesti Zagrebačke nadbiskupije sa zemljama iz kojih dolaze sudionici Simpozija. Te su mnogobrojne crkvene i društvene poveznice nažalost uvelike bile narušene i prekinute tijekom razdoblja komunizma, zatvarajući obzore nade i nastojeći izbrisati kršćanske vrijednosti. Zato je ovakav susret – naglasio je Biskup – predivan znak obnove i učvršćivanja uzajamne povezanosti u nastojanju oko otvaranja novih prostora nade, tako potrebne suvremenosti.Biskup je goste upoznao s nekoliko važnih činjenica vezanih uz Zagrebačku nadbiskupiju, a u kratkome su razgovoru dodirnuta pitanja katoličkoga školstva, usmjerenosti i poslanja sveučilišta, značenja Druge sinode, odnosa prema katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini te opće društvene teme.

Partnerstvo katoličkih sveučilišta djeluje u sklopu Nanovic instituta američkoga sveučilišta Notre-Dame iz Indiane i nastoji ponovno osnovati katolička sveučilišta u Europi koja su ugašena pod pritiskom komunističkih režima te potpomoći otvaranju novih katoličkih sveučilišta u postkomunističkim zemljama.

Partnerstvo od 2005. godine organizira znanstveno-stručne skupove jedanput godišnje u različitim europskim zemljama.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr