Misa u spomen na službenicu Božju caricu Zitu

10.5.2017.U crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu, 9. svibnja, prikazana je sveta misa u spomen na službenicu Božju Zitu, posljednju austrijsku caricu i hrvatsku kraljicu. Svetu misu predvodio je vlč. Borna Puškarić, duhovnik Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, uz koncelebraciju dr. Željka Tanjića, rektora HKS-a i preč. Željka Faltaka.

Na euharistijskom slavlju sudjelovao je i predstavnik Carske i kraljevske kuće Habsburg-Lothringen, Njegova Carska i Kraljevska Visost nadvojvoda Rudolf Austrijski. Nadvojvoda Rudolf najstariji je unuk carskog i kraljevskog para, blaženog Karla Austrijskog i službenice Božje Zite, a otac je osmero djece, od kojih je četvero izabralo redovnički poziv. 

U svojoj homiliji vlč. Puškarić podsjetio je okupljene na poziv svetoga Ivana Pavla II. kršćanskim parovima da u primjeru života Karla i Zite vide nadahnuće za življenje svog bračnog poziva. Upravo je po blaženom caru Karlu papa Ivan Pavao II dobio ime Karol, što je sam sveti Papa i posvjedočio nadvojvodi Rudolfu prilikom jednog susreta - istaknuo je vlč. Puškarić. “Trebaju nam primjeri svetosti bračnog i roditeljskog poziva. Zato smo večeras okupljeni. Da se nadahnjujemo svetošću blaženog Karla i službenice Božje Zite koji su svoj brak doživjeli kao put u Nebo te da molimo za naše obitelji”, rekao je vlč. Puškarić.

Nakon svete mise vjernici su izmolili molitvu za beatifikaciju službenice Božje Zite te imali priliku moliti pred relikvijama blaženog Karla Austrijskog.

Svečana misnica koju je nosio predvoditelj slavlja dar je carice Zite benediktinskom samostanu sv. Andrije na Rabu i koja je dobrotom benediktinki posuđena za ovu priliku. Svetu misu svojom su nazočnošću uveličali Bjelovarski graničari-husari 1756. 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr