HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.03.2024.

Vjeronaučna olimpijada u Karlovcu

Nadbiskupijska/međužupanijska razina natjecanja iz Vjeronauka za osnovne škole na području Zagrebačke nadbiskupije održana je 22. ožujka 2024. u OŠ Dubovac u Karlovcu za 25 osnovnih škola s područja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije. Tema ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade bila je Socijalni nauk Crkve.
 
Prije samog natjecanja svih 25 ekipa sa svojim vjeroučiteljima mentorima okupilo se u predvorju OŠ Dubovac. Natjecateljskom događaju nazočile su i Gordana Barudžija, savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Ivanka Petrović, savjetnica iz Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije i Sanja Plevko, tajnica iz Ureda za vjeronauk u školi. Okupljene vjeroučenike i učitelje mentore pozdravila je ravnateljica škole Irmelina Sablić, a u ime Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije pozdravima se pridružila i savjetnica Ivanka Petrović. Potom je sve nazočne blagoslovio mons. Antun Sente, župnik i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, i predvodio molitvu za uspješan početak vjeronaučnog natjecanja.  
 
Natjecanje je započelo prvim, pismenim dijelom. Nakon toga uslijedila je kratka okrjepa i ručak pa ispravljanje testova. U vremenu iščekivanja rezultata sudionici su imali priliku posjetiti Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Svetište, kao važno duhovno središte, privlači brojne vjernike i hodočasnike iz cijele zemlje. Posjet svetištu pružio je učenicima priliku za duhovnu obnovu, molitvu i refleksiju nad vjerom kroz igru i zabavu. Župnik mons. Sente dočekao je sve učenike na ulazu u svetište, blagoslovio ih svetom vodom, a zatim im je vrlo zanimljivo predstavio Josipovo svetište. Opisao je ideju i nastanak svetišta u vrlo teškim vremenima za vjernike i Crkvu iz naše bliske povijesti. Također, župnik je ovom prilikom posvjedočio o impresivnim i inspirativnim iskustvima vezano uz čuda koja se događaju u svetištu po zagovoru svetoga Josipa. Naveo je i nekoliko slučajeva neobjašnjivih ozdravljenja koja su se dogodila i koja imaju dubok utjecaj na duhovnu zajednicu i služe kao izvor vjere i nade za mnoge. Rektor Sente je još istaknuo kako je svjedočiti o tim čudima dio njegovog poslanja i predstavlja privilegiju koja mu daje uvid u snagu vjere i Božje prisutnosti u životima vjernika. 
 
Aktivnosti slobodnog vremena vjeroučenika natjecatelja nastavile su se u dvorištu svetišta. Animatori zajednice mladih pretvorili su svetište svetog Josipa u čarobno igralište animacije i kreativnosti. Sve to pod vodstvom i kreativnošću animatorice Tare Kranjčević i njezinih asistentica France Rajčić, Emanuele Bulaja i Lucije Crnić. Svi učenici su pokazali svoje talente kroz animaciju i interaktivnu igru oduševljavajući posjetitelje svojom inventivnošću i vještinama, stvarajući tako dinamično iskustvo koje je spojilo duhovnost i kreativnost na jedinstven način.
 
Povratak u školu, rezultati pisanih testova, iščekivanja i daljnja uzbuđenja nastavljena su u popodnevnim satima. Osjećala se napetost natjecatelja dok se natjecanje približavalo kraju. Objavljeni su rezultati svih ekipa. Prvih pet ekipa bile su OŠ Jure Kaštelana s mentoricom Nadom Vlajčević, OŠ Lotrščak s mentorom Martinom Kajtazijem, OŠ Dragutina Tadijanovića s mentorom Plamenkom Nosićem, OŠ Ružičnjak s mentoricom Marijom Tomečak i OŠ Žuti brijeg s mentoricom Anom Šarec. Ovih pet škola nastavilo je sa završnim natjecanjem u znanju u usmenom dijelu natjecanja -  Milijunaku.  Tako se uspostavio konačni poredak i prve tri ekipe koje nastavljaju put ka državnom natjecanju.

To su: 
1. OŠ Jure Kaštelana, mentorica Nada Vlajčević
2. OŠ Lotrščak, mentor Martin Kajtazi
3. OŠ Dragutina Tadijanovića, mentor Plamenko Nosić
 
Natjecanje iz vjeronauka uspješno je završilo u kasnim poslijepodnevnim satima, a svi sudionici su pokazali izuzetno znanje i angažman.


Nadbiskupijska/međužupanijska razina natjecanja iz Vjeronauka za srednje škole na području Zagrebačke nadbiskupije održano je u Tehničkoj školi Karlovac za 11 četverogodišnjih i 2 trogodišnje srednje škole. Natjecatelji su na ovu razinu natjecanja pozvani nakon što su ostvarili najbolje rezultate na školskom natjecanju, uz uvjet minimalnog broja od 60 ostvarenih bodova.

Natjecanju su nazočile predsjednica Županijskog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka i predstojnica Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, i u svojstvu članice Županijskog povjerenstva Anita Vranić, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda i članica Državnog povjerenstva, te Iva Deković, vjeroučiteljica i članica Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka.

Natjecanje se odvilo kroz pisani test, nakon čega su članovi Županijskog povjerenstva vrednovali testove, a vjeroučiteljica Katica Oršolić povela je učenike u obilazak Nikola Tesla Experience centra u Karlovcu te slatkovodni akvarij Aquatiku. Trogodišnje srednje škole poredak su znale već nakon pisanog testa, a pet četverogodišnjih srednjih škola pristupilo je usmenom natjecanju - Milijunaku.

Pobjednike je proglasila predsjednica Županijskog natjecanja prof. dr. sc. Valentina Mandarić, a prigodne darove za sve sudionike, mentore i članove povjerenstva osigurao je ravnatelj Tehničke škole g. Ivan Janković.

Konačni poredak (za četverogodišnje srednje škole):

1. I. gimnazija, Zagreb, mentorica Barbara Kačar
2. XV. gimnazija, Zagreb, mentor Velimir Mandić
3. III. gimnazija, Zagreb, mentor Stjepan Pavek

Konačni poredak (za trogodišnje srednje škole):
1. Srednja škola Bedekovčina, mentor Krunoslav Podhraški
2. Škola za modu i dizajn, Zagreb, mentorica Dubravka Konjevod
 
Tekst: Ivan Bulaja/Katica Oršolić
Foto: Josip Vuković/Katica Oršolić
Ispišite stranicu: