HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.10.2023.

Rektor HKS-a sudjelovao na konferenciji povodom 20. obljetnice trećeg posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj

Na Papinskom sveučilištu Ivana Pavla II. u Krakovu održana je u ponedjeljak 23. listopada konferencija povodom 20. obljetnice trećeg posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Uime Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na konferenciji je sudjelovao rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić.

 
Suorganizatori konferencije „Croatian Relations of John Paul II in Memories, on the 20th Anniversary of the Third Pilgrimage to Croatia and the Hundredth in the World as a Pilgrim Pope” bili su Papinsko sveučilište Ivana Pavla II. u Krakovu, Jagiellonsko sveučilište i Hrvatsko katoličko sveučilište. Rektor Tanjić u pozdravnom je govoru istaknuo da je treće putovanje svetog pape Ivana Pavla II. bilo važno i značajno za Hrvate u Domovini i svijetu.

„Hrvati će se sjećati toga Papinog posjeta osobito po tome što je u Dubrovniku blaženom proglašena prva Hrvatica u povijesti Marija Petković, bl. Marija Propetog Isusa, utemeljiteljica Kćeri Milosrđa. Vjerujem da će se taj  posjet Svetog Oca pamtiti i po njegovim porukama o obitelji, putu Crkve i naroda koji okuplja te kako je papa Ivan Pavao II. isticao svoju potporu integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Sveti Ivan Pavao II. ostaje ‘naš Papa’ zbog niza razloga, a jedan od njih je proglašenje blaženim Alojzija Stepinac u Mariji Bistrici 1998.“, rekao je rektor Tanjić.



Na konferenciji je bio i kardinal Stanisław Dziwisz, osobni tajnik svetog Ivana Pavla II., koji je, pozdravivši prisutne, održao uvodno predavanje „John Paul II’s perception of Croatians Through the Eyes of His Personal Secretary“. Uvodno predavanje održao je i hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević, koji je u vrijeme trećeg Papinog posjeta bio tajnik državnog odbora za doček Svetog Oca.

Uz druge izlagače iz Hrvatske, Slovačke i Poljske, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta izlaganja su održale doc. dr. sc. Miriam Mary Brgles s temom „Sculpture as a Medium and Knowledge: Memory of the Visit of Pope John Paul II to Croatia“ i studentice Sveučilišnog odjela za komunikologiju Barbara Poslek i Mihaela Batarelo „Perception of Pope JP II and the Resonance of his Message Among Contemporary Young Croatians“. U sklopu konferencije organizirana je izložba o Hrvatskoj u organizaciji ureda Hrvatske turističke zajednice u Krakovu.



Tijekom boravka u Krakovu rektor Tanjić i rektor Papinskog sveučilišta Ivan Pavao II. prof. dr. sc. Robert Tyrała obnovili su Sporazum o suradnji na temelju kojeg se nastavlja suradnja između dvaju sveučilišta. Potpisivanju su prisustvovali hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević i počasni konzul Paweł Włodarczyk.



Rektor Tanjić je, zajedno s prof. dr. sc. Antom Crnčevićem s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, obišao novi kampus Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. u Krakovu koji u cijelosti financira poljska vlada u iznosu većem od 50 milijuna eura. Tijekom obilaska posjetili su sveučilišnu knjižnicu gdje su, između ostalog, vidjeli originalni manuskript magistarskog rada svetog Ivana Pavlog II., koji je najvažniji primjerak u zbirci.

U nedjelju 22. listopada rektor Tanjić i profesor Crnčević zajedno su sa sudionicima konferencije sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju koje je u svetištu Ivana Pavla II. u Krakovu predvodio kardinal Stanislav Dziwisz. Na tom slavlju posebno su molili za Sveučilišni odjel za sociologiju HKS-a čiji je zaštitnik sveti Ivan Pavao II. Istog dana posjetili su svetište Božanskog Milosrđa.

Hrvatsko katoličko sveučilište
Ispišite stranicu: