HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.10.2023.

Započeo novi ciklus Temeljne formacije animatora



Prvim vikend susretom, koji se održao 28. i 29. listopada, u Hrvatskom Leskovcu kod sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova započeo je novi ciklus Temeljne formacije animatora u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Na susretu je sudjelovalo 30 mladih uz vodstvo deset animatora instruktora i pomoćnih animatora te povjerenika za pastoral mladih vlč. Filipa Šešeka. Tema prvog susreta bila je Animacija: Tko? Što? Zašto?


 
Susret je započeo svetom misom koju je predvodio vlč. Šešek istaknuvši u homiliji kako nam Bog daje do znanja da je uz nas kada započinjemo nešto važno. Tumačeći evanđelje rekao je kako prije svakog važnog događaja u svome životu moli, "ide u odnos s onime kojega naziva svojim Ocem. Naš život ima tijek koji slijedimo, a polazimo iz odnosa s Bogom. Tako i Temeljnu formaciju animatora započinjemo s Bogom, polazimo iz odnosa sa svojim Ocem u kojem spoznajemo da smo njegova ljubljena djeca. Kakve li radosti za nas! Onda možemo ići u svijet naviještati."


 
Nakon svete mise uslijedio je uvod u vikend, igra upoznavanja i vježba očekivanja u kojoj su mladi podijelili svoja očekivanja i strahove vezane za Temeljnu formaciju animatora. Susret je nastavljen radom u malim grupama, u kojima su se budući animatori bolje upoznali s instruktorima i međusobno te podijelili svoja iskustva i potrebe u radu s mladima u župnim zajednicama.

 
Mladi su nakon toga sudjelovati u radionici Animirati: Tko? Što? Kako?, gdje su u filmskim isječcima prepoznavali odlike animatora i načine animiranja. Nakon toga uslijedila je igra lova na blago, u kojoj su uz pomoć citata blaženika i svetaca pronalazili tragove do blaga. Večernji program animatori instruktori pripremili su na temu putovanja oko svijeta, a prvi dan formacije zaključen je molitvom Biti sol i svjetlo svijeta.

 
Drugi dan prvoga vikenda mladi su započeli svetom misom, a povjerenik Šešek u homiliji je kazao kako o zapovijedima ljubavi ovisi naš život. "Gospodin nam govori da ljubiš Boga kada ljubiš bližnjega i ljubiš bližnjega kada ljubiš Boga. Tako jednostavno, a ponekad tako teško. Isus zapovijeda ljubav jer zna da je to najveće moguće dobro za naše živote za koje smo stvoreni."



Uslijedila su predavanja Animator kao poslanje i Evaluacija. Susret je završio zajedničkim ručkom, pospremanjem i plesom.


 
Idući vikend susret na temu Identiteta animatora održat će se 25. i 26. studenog.

Ured za pastoral mladih


Ispišite stranicu: