HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.10.2023.

Izlet ministranata velikogoričke Župe Navještenja BDM

Jedanaestorica ministranata iz Župe Navještenja BDM sudjelovali su na izletu u Karlovački kraj od 29. do 31. listopada. Ministranti su se u nedjelju 29. listopada u pratnji župnog vikara vlč. Antonija Kovačića i bogoslova Filipa Pranjića, uputili prema pastoralnom centru Vincentinum u Novigradu na Dobri gdje ih je dočekao župnik domaćin p. Filip Vicić, CM. Nakon raspremanja, ministranti su se u pratnji voditelja uputili prema dvorcu s kojeg se pruža predivan pogled na okolicu.



Drugi dan ministranti su započeli duhovnim nagovorm koji je održao vlč. Kovačić. U nagovoru, vlč. Kovačić ministrante je upoznao s likom i djelom sv. Tarzicija, jednog od zaštitnika ministranata te je njegovu ljubav za služenjem euharistijskom Isusu usporedio s biblijskim tekstom o ustanovljenju euharistije i raspravi učenika "tko je najveći?". Nakon nagovora, okupljeni su sudjelovali u klanjanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon nogometa i ručka, ministranti su se uputili prema Karlovcu u samostan i Župu Presvetoga Trojstva gdje ih je primio i ugostio fra Leopold Palić, OFM. Fra Palić ministrante je upoznao s poviješću župe, ali i sa zahtjevnom obnovom samostana i župne crkve koji su nastradali u potresima 2020. godine. Fra Palić je, također, govorio i o povijesti franjevačkog reda i o zanimljivim anegdotama iz života sv. Franje Asiškoga. Nakon posjeta franjevcima, ministranti su se uputili u Karlovački akvarij gdje su mogli vidjeti razne slatkovodne ribe. Nakon akvarija, posjetili su Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa gdje ih je dočekao mons. Antun Sente, rektor svetišta. Mons. Sente ministrantima je progovorio o izabranju sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske, o osnivanju i gradnji svetišta te je iznio nekoliko zanimljivih svjedočanstava o zagovoru sv. Josipa. U svetištu su ministranti sudjelovali na misnom slavlju koje je predslavio vlč. Antonio Kovačić u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom i vlč. Zlatkom Golubićem, umirovljenim svećenikom. Nakon misnog slavlja ministranti su se vratili u pastoralni centar u Novigradu na Dobri gdje su imali priliku za igru. Dan je završio listopadskom pobožnošću.



Trećeg dana posjetili su Župu sv. Franje Ksaverskog na Švarči gdje ih je dočekao župnik vlč. Duje Kurtović koji je rodom iz Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Vlč. Kurtović upoznao je ministrante s poviješću i životom župe te je posvjedočio kako je razvio klicu zvanja upravo kroz ministriranje. Nakon okrepe, ministranti su posjetili i Župu Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom gdje ih je dočekao pavlin fr. Gaudencije Vito Spetić, OSPPE. On je ministrantima pokušao približiti bogatu i burnu povijest te župe, ali i pavlinskoga reda.



Nakon ručka i spremanja za Veliku Goricu, ministranti su za kraj posjetili i Župu sv. Nikole, biskupa u Jastrebarskom gdje su ih radosno dočekali župni upravitelj vlč. Filip Marić i župni vikar vlč. Luka Tufeković koji su ministrante počastili te im pokazali župnu crkvu koja se nakon dvije godine opet otvorila za liturgijska slavlja. Upoznali su ih i sa planovima za budućnost u radu župe i obnove crkve.



Nakon veselog i poučnog izleta, ministranti su se vratili u svoju župu i svojim obiteljima.

Župa Navještenja BDM
Ispišite stranicu: