HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.11.2011.

Predstavljena knjiga „Halloween - Poganstvo staro i novo“

 

U nedjelju, 30. listopada u 20 sati u župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu uoči svetkovine Svih Svetih, održan je program na kojem je svoju knjigu „Halloween - Poganstvo staro i novo“, predstavio fra Josip Blažević jedan od najboljih poznavatelja istočnjačkih religija i novih religioznih pokreta u Hrvatskoj. Prigodan program uz predstavljanje su priredili mladi iz evangelizacijske zajednice i studenti bogoslovi iz župe Sv. Duh iz Zagreba.

Uvodne riječi na početku predstavljanja uputio je vlč. Duje Kurtović. Prije samog programa koji se je sastojao od tri dijela, fra Blažević je naglasio kako je mladima ovo zapravo generalna proba prije nastupa na Holywinu koji će se održati 31. listopada na Sv. Duhu.

U prvom dijelu programa prikazan je poganski obred koji potječe iz keltskih vremena koji se je izvodio na noć vještica, a prikazali su ga mladi.

U drugom dijelu uslijedilo je predstavljanje knjige od strane učenice 1. razreda srednje škole, Lucije Pakule. Lucija je ispričala što joj zapravo znači knjiga, kako ona doživljava taj trend slavljenja Halloweena među mladima, te je naglasila kako je knjiga zanimljiva, razumljiva i ponajprije namijenjena mladima.

U trećem dijelu, knjigu je predstavio i sam autor, te održao kratko predavanje o fenomenu Halloweena. Fra Blažević ukratko je ispričao odakle zapravo potječe Halloween: „Slavili su ga Kelti i time označavali kraj stare i početak nove godine. Trajao je tri noći kada je Keltima bilo dozvoljeno pijančevanje, orgijanje i raskalašenost jer su se na prvi dan nove godine opraštali svi grijesi. Za njih je to bio blagdan ognja i zahvalnosti, slavio se kult plodnosti i žrtvovanja. Halloween je bio festival mrtvih, jer su vjerovali da u te tri noći nastaje pukotina u vremenu, da se diže veo između svjetova i da preci dolaze živima. Također se na taj dan prakticirala magija, spiritizam i okultizam“.

Danas se poganstvo ponovno probija i to uglavnom u komercijaliziranom obliku, pogotovo u Americi gdje se oko toga vrti golemi novac. Halloween je ujedno i Međunarodni dan magije, okultizma i spiritizma, a vještičarstvo je službena registrirana religija, koja nastoji privući što više mladih, jer u tom osjetljivom razdoblju mladi žele biti posebni i drugačiji te smatraju da im kršćanstvo to ne pruža. „Poganstvo danas briše granicu između poganstva i kršćanstva“ - rekao je fra Blažević.

Na samom kraju izvedeni su scenski prikazi života sv. Jone, sv. Filipa Nerija i sv. Franje Asiškog. Druženje je nastavljeno u prostorijama pastoralnog centra.

 

Tekst: Katarina Željeznjak

Foto: Jurica Juraković

Ispišite stranicu: