HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.10.2023.

Održan 72. Planinarski križni put u organizaciji Ekosspiritusa

U organizaciji udruge Ekosspiritus iz Samobora održan je u Samoborskom gorju 72. Planinarski križni put pod geslom Žedan sam! (Iv 19, 28) na ruti Sveta Marija Okićka – Kotari – Poljanice – Kovinšćica – Oštrc – Rude – Mali Lipovec – Cerina.



Hod je započeo u crkvi Svete Marije Okićke u Novom Selu Okićkom, gdje su sedamdesetak sudionika pohoda dočekali župljani predvođeni župnikom vlč. Nikolom Sanjkovićem i vjeroučiteljicom Katarinom Pučar nudeći doručak svim sudionicima. Vjeroučiteljica Katarina Pučar pripremila je prezentaciju o drevnoj župi i meditaciju kojom je svim sudionicima najavljen bogat duhovni sadržaj pohoda. Dok su išli putevima, cestama, šumarcima, livadama, brdima i dolinama, selima i mjestima Samoborskog gorja zastali su kod četrnaest sakralnih objekata razmatrajući Muku Gospodina Krista.

U župi Kotari baroknu župnu crkvu sv. Leonarda predstavio je mjesni župnik vlč. Darko Banfić, koji je hodočasnike dočekao s poticajnim riječima, ali i okrepom. U Župi sv. Barbare u Rudama slavljena je euharistija u večernjim satima, a predslavio ju je preč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini iz Zagreba. Potaknuo je sve prisutne na „žeđ za Gospodinom“. Noćilo se u župi Rude u velikoj sportskoj dvorani, a nedjeljni hod započeo je molitvom 11. postaje u župnoj crkvi, gdje je župnik Banfić ispripovjedio povijest ove „rudarske“ župe i njene zaštitnice sv. Barbare.

Unatoč kiši hodočašće je nastavljeno prema Cerini u Župi Duha Svetoga u Noršić Selu, gdje su članovi udruge Ekosspiritus pripremili ručak za sve sudionike. Euharistiji je prethodila kateheza koju je moderirao vjeroučitelj Radovan Librić, a tema je bila „Pustinja“. Katehezom je predstavio planove Bratovštine sv. Jakova apostola i udruge Ekosspiritus koji su nakanili graditi pustinjačke kućice u koje će se moći članovi i prijatelji udruge povući u osamu.

Završnu euharistiju predvodio je vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog iz Karlovca. Svoju homiliju izrekao je na temelju nedjeljnih čitanja naglasivši važnost sudjelovanja na nedjeljnim euharistijama. Posebno emotivno govorio je o proteklim susretima Planinarskog križnog puta koji su tisuće mladića i djevojaka mijenjali, učili ih ispravnoj duhovnosti. Uporište za takav govor našao je u prvom nedjeljnom čitanju proroka Izaije :“Ruka Gospodnja na ovoj gori počiva." (usp. Iz 25). Propovjednik je potvrdio ono što su hodočasnici u dva dana živjeli - iskustvo zajedništva s Gospodinom u gorju iznad Samobora.

Radovan Librić
Ispišite stranicu: