HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.02.2023.

Proslava blagdana sv. Valentina u Konjščini

U Župi svetog Dominika u Konjščini svečano je proslavljen župni blagdan svetog Valentina u utorak, 14. veljače. Toga dana slavljene su dvije blagdanske mise i to jutarnja koju je predvodio vlč. Blaž Bartol, župnik konjščinski u miru te svečana sveta misa koju je predslavio preč. Željko Faltat, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s brojnim svećenicima. Svečanoj svetoj misi prisustvovao je velik broj župljana te hodočasnika iz različitih župa naše Nadbiskupije, ali i iz susjedne Bjelovarsko-križevačke biskupije.



Prečasni rektor u svojoj je homiliji progovorio o „znaku najvećem, uzvišenim u kršćanstvu, znaku svjedočenja“ tj. o mučeništvu, konkretnije o mučeništvu i svjedočanstvu svetog Valentina, župnog suzaštitnika.

„On je bio kršćanin, svećenik koji je bio spreman žrtvovati svoj život za Krista. Bio je spreman uložiti ili izložiti sve za ono što je vjerovao da je vrijedno života. Sveti je Valentin u vremenu kada je Car Rima nalagao što će se vjerovati i u što će se vjerovati, sveti Valentin je odlučio učiti drugačije. On je odlučio unutar ovoga svijeta živjeti drugačije, onako kako vjeruje da je evanđeoski i da je vrijedno ovoga života. Bio je kršćanin“, naglasio je preč. Faltak.



Svetac je vršio svoju službu znajući da će ga to koštati glave što se i na koncu dogodilo, a dogodilo se zato što je unatoč zabrani on dijelio sakramente. Propovjednik je uputio pitanje svima prisutnima „bi li se mi spominjali danas svetog Valentina ili bismo li opće znali za svetog Valentina da je on popustio i da je živio prosječnim životom kao kršćanin i prilagođavao se ovome svijetu?“. Da je tako učio vjerojatno bi bilo prah i pepeo, ali od 3. stoljeća do danas mi se prisjećamo toga sveca koji je i danas mnogima uzor za život.

Rektor Faltak je rekao kako „sveti Valentin nije neko božanstvo,… ali negdje u dubini svoga srca znamo kako je ovo ispravan put i da zato mi molimo zagovor svetog Valentina da nam pomogne da budemo autentični kršćani o čemu nam i danas govori Božja riječ.“ U homiliji je naglasio i kako je danas sve povezano, kako smo ovisni o svemu, kako svijet obavija neki strah, ali ima nade. Sveti Valentin nam pokazuje tu nadu, pokazuje na Krista.



Rektor bogoslovije na koncu svoje nadahnute propovijedi pozvao je sve prisutne da „obnovimo u sebi duh nade i to molimo zagovor svetog Valentina. Uz to molimo milost da u svim sakramentima, zbog kojih je i Valentin podnio mučeništvo, iznova pronalazimo snagu koju nam Gospodin daruje. Molimo snagu Hrabrosti, ozdravljenja i oproštonja. Bog nam je sve darovao, mi to trebamo otkriti i mi to trebamo koristiti.“

Na koncu svete mise prečani rektor Faltak objavio je svim svećenicima, bogoslovima i  vjernicima koji su bili okupljeni na svetom misnom slavlju kako je papa Franja, za vrijeme proslave ovog župnog blagdana, imenovao mons. Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Po toj objavi zazvonila su zvona na župnoj crkvi te je uslijedila molitva za nadbiskupa našega Josipa i novoimenovanog nadbiskupa koadjutora Dražena.



Svečanoj svetoj misi, uz zajedništvu s brojnim vjernicima, prisustvovali su i predstavnici Općine Konjščina na čelu s načelnicom Anitom Krok te predstavništvo TZ Zlatni istok Zagorja na čelu sa Patricijom Šarkanj. Uz domaće ministrante, u asistenciji su bili bogoslovi 4. godine NBS-a na čelu s domaćim sinom Lukom Žeželjom.

Svečano liturgijsko slavlje svojim je pjevanjem obogatio Zbor sveti Dominik u zajedništvu s bratskim zborom Majke Božje Snježne iz Belca pod vodstvom njihovog voditelja i orguljaša Marka Maleka-Solgata.
 
Marko Malek-Solgat, dipl. theo.
Ispišite stranicu: