HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.12.2022.

Biskup Gorski predvodio misu zadušnicu i sprovodne obrede za vlč. dr. Stjepana Sirovca

U subotu 31. prosinca 2022. godine župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretju odisala je mirom tijekom oproštaja od svećenika dr. Stjepana Sirovca koji je u posljednjih nekoliko godina službovao kao supsidijar u rodnoj župi, a preminuo je 30. prosinca u 77. godini života i 51. godini svećeništva. Vjernici su imali mogućnost osobnog oproštaja od 12 sati u župnoj crkvi do misnoga slavlja u 14 sati koje je za pokojnikovu dušu predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski uz koncelebraciju svećenika koji su došli iskazati svoju zahvalnost prema pokojnom svećeniku vlč. Sirovcu.



Biskup Gorski u homiliji je istaknuo kako je pokojni svećenik Stjepan svakog dana slavio euharistiju za žive i mrtve blagujući dnevno sveti Kruh Života i pijući kalež vječnoga Spasenja. Na taj se način neprestano hranio živim Kristom koji ga je pozvao u svoju službu. "Vjerujemo da hrana vječnoga života koju je blagovao neće ostati bez ploda, već će u njemu donijeti bogati plod spasenja. Euharistija je središte našega života jer bez nje ne bi postojala Crkva, a
ni mi kršćani. U njoj nam svakodnevno Krist progovara, poučava nas svojoj Riječju, hrani nas svojim Tijelom koja nas jača i ohrabruje na putu prema vječnoj domovini. Ona nam omogućava da danas svoj pogled svrnemo ne samo prema nebu, već da Isusovim očima gledamo s visina na zemlju i u svjetlu vječnosti vrednujemo svako naše djelo, a danas tim očima gledamo i cjelokupni život svećenika Stjepana."



Biskup je dodao kako je put vlč. Sirovca bio ispunjen raznim službama u Zagrebačkoj nadbiskupiji, "a danas taj njegov put završava jer će zemlja zatvoriti ruke nad njegovim tijelom, ali će se otvoriti vječnost. To je naša nada i vjera s kojom živimo i radimo. Znakovito je kako baš na današnji dan ukapamo tijelo pokojnog velečasnog Stjepana – staro uminu, novo, gle, nasta – novi se život rađa s nadom u uskrsnuće. Zahvalni smo Bogu za sve dobro što je za svoga života učinio na razni područjima te ga izručujemo Božjem milosrđu i dobroti te molimo za oproštenje njegovih grijeha. Krist koji ga je pozvao neka zauvijek živi u zagrljaju Presvetog Trojstva", zaključio je biskup Gorski.



U ime župljana od pokojnika prigodnim riječima se oprostio Stjepan Majsec, ekonomski vijećnik, koji je zahvalio vlč. Sirovcu na svemu što je za svoga života učinio kako za svakog vjernika, tako i za rodnu župu u kojoj je bio aktivan do samo kraja svoga ovozemaljskog života. "Dragi Bog zasigurno zna koliko je dobra posijao u svojih pedeset godina svećeničke službe. Želimo Vam reći danas veliko hvala za tolike izrečene riječi, na svim misnim slavljima, izmoljenim krunicama, našim zajedničkim druženjima... Neka Vas dragi Bog primi u svoj zagrljaj, a mi ćemo dalje Vas nositi u svojim srcima i molitvama."

Nakon toga od pokojnika se oprostio u ime svećenika preč. Dražen Karačić koji je u svom govoru zahvalio pokojnikovim roditeljima koji su njemu te braći i sestrama usadili ljubav prema Crkvi koju je svjedočio do kraja svoga ovozemaljskog života. "Uvijek sam se divio tvojoj ustrajnosti, redovitosti u čitanju časoslova i molitvi krunice. Hvala ti na svemu i dao dragi Bog da se jednog dana vidimo u vječnosti."



Nakon sprovodne mise tijelo vlč. Stjepana Sirovca pokopano je na mjesnom groblju u Svetom Križu Začretju.


Darko Fiket, župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: