HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.12.2022.

Održan stručni skup voditelja Županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi 19. prosinca 2022. u prostorijama Ureda za vjeronauk (Zagreb, Branjugova 1) održan je stručni skup za voditelje Županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja s područja Zagrebačke nadbiskupije te Bjelovarsko-križevačke, Sisačke i Varaždinske biskupije. Nakon uvodnog pozdrava koji je uputila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić u ime Ureda za vjeronauk, gosp. Dalibor Adžić, viši savjetnik za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje preuzeo je riječ i vođenje samog susreta.



Njegovo je bilo i prvo predavanje u kojem je govorio o inkluziji koja se odnosi na djecu s teškoćama u razvoju. Sve se više takva djeca uključuju u redovite programe odgoja i obrazovanja, a njihovo sudjelovanje u redovitom procesu odgoja i obrazovanja zahtijeva dodatnu pripremu za nastavnike. Voditelji županijskih stručnih vijeća upoznati su i s novim kurikulumom koji je u nastajanju, kao i s potrebom redovitoga stručnog usavršavanja.



Viša savjetnica dr. sc. Gordana Barudžija održala je drugo predavanje u kojem je govorila na temu Kreativnost u odgoju i obrazovanju (iz perspektive kršćanske antropologije). Svaki je čovjek kreativan, odnosno može stvarati jer je slika Božja. Također, Bog je svakom čovjeku dao sve što mu je potrebno za kreativnost. S druge strane, mišljenje je povezano s uživanjem – čovjek uživa i misli ako je svoju vlastitost povezao s Bogom. Važno je stoga osvještavanje biblijske slike i kršćanske antropologije koja treba biti utkana u sve odgojno-obrazovne procese da se ne izgubi poveznica sa Stvarateljem po kojemu je čovjeku jedino moguće biti kreativnim u punom smislu riječi.



Nakon kratke pauze, stručni skup nastavio je radionicom koju su pripremili dugogodišnji voditelji županijskih stručnih vijeća Ksenija Miškulin i Velimir Mandić na temu Stvarnost vođenja ŽSV-a za vjeroučitelje. Progovorili su o motivaciji voditelja vijeća za taj dio profesionalnih zaduženja, kao i o samom vođenju vijeća i zaduženjima voditelja te motivaciji sudionika vijeća, temama za koje su zainteresirani i sl., radi izmjene iskustava i međusobnog kolegijalnog osnaživanja i podrške u radu.

Ured za vjeronauk u školi
Ispišite stranicu: