HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.11.2022.

Suradnja koja odgaja za dobar obiteljski život

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zaposlenice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije iz Kuće za žrtve obiteljskog nasilja 25. studenoga održale su predavanje o obiteljskom nasilju i radu Kuće učenicima od 5. do 8. razreda Osnovne škole Rude i njihovim nastavnicima.



»Učenici viših razreda pozorno su i strpljivo pratili predavanje naših gošći, što su pokazali i pametnim pitanjima na kraju. Zanimalo ih je što se događa sa ženama i djecom nakon isteka godine dana boravka u Sigurnoj kući, što djeca jedu, tko ih vozi u školu i mogu li djeca doći njima u posjet«, osvrnula se na ovaj susret prof. Marina Lastovčić, koja je pokretač mnogih akcija za ovu Caritasovu Sigurnu kuću.



»Osim što prof. Lastovčić zahvaljujemo na organizaciji ovoga susreta, u ime zagrebačkog Caritasa i Sigurne kuće zahvaljujemo i ravnatelju gosp. Miroslavu Freslu koji nam je, uz ostale zaposlenike, pružio izuzetno gostoprimstvo«, izjavila je Ljiljana Karlović, voditeljica Sigurne kuće, napominjući da učenici i zaposlenici OŠ Rude dugi niz godina organiziraju razne humanitarne akcije za Caritasove korisnike - žrtve obiteljskog nasilja.

Nakon predavanja, Caritasove zaposlenice - voditeljica Karlović, psihologinja Maja Šimić i soc. radnica Rebeka Mihaljević - u zbornici su se podružile s nastavnicima i profesorima uz kavu i poznatu "rudarsku greblicu”, razgovarajući i o nastavku ove lijepe suradnje.



Ravnatelj gosp. Fresl po završetku posjeta je izjavio: »Nakon višegodišnje suradnje OŠ Rude i Sigurne kuće, koju je od strane škole započela naša umirovljena djelatnica, gđa Anita Kunić, a sadašnje generacije učenika, roditelja i djelatnika radosno nastavljaju - danas je održano predavanje za učenike viših razreda naše skole o izrazito teškom problemu nasilja u obitelji, o vrijednosti postojanja Sigurne kuće odnosno brojnim prijateljima koju podupiru njenu misiju i rad. Predavanje je izvrstan odgovor i zahvala djelatnika Kuće za brojne, raznovrsne i dobrovoljne donacije naših učenika, njihovih roditelja te djelatnika škole, a koje unazad nekoliko godina potiče i organizira naša kolegica, gđa Marina Lastovčić. Predavanjem je učenicima zorno prikazano koliko su uistinu vrijedni svi oblici pomoći Sigurnoj kući, koji sve oblici nasilja u obitelji postoje te gdje se i kako može potražiti pomoć u takvim teškim situacijama. Prekrasne poruke da uvijek vrijedi pomoći osobi u nevolji odnosno da osoba nikada nije sama - vrijedan su doprinos odgojnim ciljevima naše škole!«

Caritas zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: