HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.11.2022.

Adventska duhovna obnova polaznika Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije

U ponedjeljak 28. studenoga 2022. godine polaznici Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređenih u posljednjih 10 godina sudjelovali su u Centru pomirenja u Prozorju na adventskoj duhovnoj obnovi koju je predvodio preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkoga dekanata i župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu. Predvoditelja i ostale svećenike dočekao je i pozdravio p. Ilija Grgić, CPPS, upravitelj Hrvatske delegature Družbe misionara Krvi Kristove.



Preč. Karačić je u prvome dijelu govorio o temeljima, sličnostima i razlikama dvaju perioda života jednoga svećenika: vrijeme formacije u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i život svećenika nakon ređenja. U uvodnom izlaganju istaknuo je lik Abrahama koji nije znao gdje odlazi i što ga u životu čeka, ali se spremno odazvao na Božji poziv, krenuo u nepoznato ostvarujući Božju volju. Također, istaknuo je vrijeme Došašća kao vrijeme novih mogućnosti i novoga početka, te je pozvao sve da ponovno promisle o svome svećeništvu, budu zahvalni za darove koje su primili od Boga i pomognu jedni drugima nositi terete života. Govoreći o važnosti iskrenoga svećeničkog zajedništva naglasio je da se ono ostvaruje poštujući unutarnju slobodu svakog čovjeka.



Tema drugoga dijela duhovne obnove bila je molitva i duhovni život svećenika. Molitva koja oblikuje identitet i djelovanje svećenika te svakodnevno slavljenje euharistije dvije su najvažnije stvarnosti kada se govori o duhovnome životu svećenika. Preč. Karačić je istaknuo da je svećenik čovjek koji moli i koji druge uči moliti, te mu njegov identitet i poslanje ne smiju postati samo rutina. Duhovnost svećenika nije samo svećenikov skriveni život u Bogu, ona se mora očitovati u riječima i djelima.



Nakon nagovora svećenici su s predvoditeljem izmolili krunicu, proveli vrijeme klanjajući se Presvetome Oltarskom Sakramentu te susret završili pokorničkim bogoslužjem.

 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: