HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.10.2022.

Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu obilježilo Svjetski dan misija

U četvrtak 27. listopada ove godine Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu obilježilo je Svjetski dan misija koji se ove godine održao pod geslom: „Bit ćete mi svjedoci“ (Dj 1,8).


Na poziv rektora bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Željka Faltaka koncelebrirano misno slavlje u bogoslovskoj kapeli Srca Isusova predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u zajedništvu s rektorom i odgojiteljima bogoslovnog sjemeništa.



Tumačeći Božju riječ preč. Pavlaković naglasio je kako se predzadnja nedjelja mjeseca listopada u čitavoj Crkvi slavi kao 'misijska' da bi se u vjernicima pobudila suodgovornost i vjernička zauzetost za djelo evangelizacije. Poručio je okupljenim bogoslovima da “dok razmišljamo o misijama, misli nam se ne smiju zaustaviti na dalekim rubovima svijeta. Potrebno je poći od sebe i obnoviti svijest da smo i mi Kristovi učenici, poslanici, misionari. I u našem je vremenu potrebno naviještati Krista da bi svijet živio. Ne radi se o navještaju riječi ili knjiga, nego živog Spasitelja, uskrsnulog Gospodina, izvora Života.”



Također je istaknuo kako je “početak misija naše srce i naša obitelj, u ovom slučaju, ova bogoslovska obitelj! Pozvani ste studirati svete nauke kako bi druge doveli Bogu; pozvani ste svjedočiti radosnu vjeru svojim vršnjacima, pozvani ste pokazati svojim prijateljima bogatstvo mladenačke nade i evanđeoskog svjetla koje životu daju smisao i sreću.”


Svoju homiliju zaključio je riječima: “Dragi prijatelji! Nastavimo sanjati o posve misijskoj Crkvi i novom razdoblju djelovanja kršćanskih zajednica. Iznova ponavljajmo Mojsijevu želju za Božji narod na njegovu putu: “Oh, kad bi sav narod Gospodnji postao prorok!” (Br 11, 29). Da, dao Bog da svi mi u Crkvi budemo ono što smo već po krštenju postali: Gospodinovi proroci, svjedoci i misionari! U snazi Duha Svetoga i do kraja zemlje. Marijo, Kraljice misija, moli za nas! (Papa Franjo 2022)”.


Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković zahvalio se na pozivu te se prisjetio svojih bogoslovskih dana uputivši bogoslovima nekoliko korisnih poticaja za rast njihova odaziva u odgovornosti pred Gospodinom.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su bogoslovi svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi zajednice uz orguljašku pratnju bogoslova pete godine Vedrana Jakića.


Po završetku misnoga slavlja nastavilo se bratsko druženje uz večeru u bogoslovskoj blagovaonici. Tijekom blagovanja predstavnici bogoslovske zajednice predali su ravnatelju PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji prikupljeni novčani dar za misije.
 
Fotografije: Bogoslovi Zagreb
Tekst: Matija Pavlaković
Ispišite stranicu: