HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.09.2021.

Oratorij "Idite k Josipu" u Lugu Samoborskom

Gotovo 80-ak djece sudjelovalo je u subotu 25. rujna na prvom dekanatskom Oratoriju odnosno, duhovno-rekreativnom susretu pod geslom "Idite k Josipu" koji se održao u Župi svetog Ivana Krstitelja u Lugu.



Iznimno bogat sadržaj susreta, koji je osmislilo dvadeset troje animatora iz triju župa: Svetog Ivana Krstitelja, Krista Kralja i Svete Anastazije, pružio je djeci i mladima raznolik program od pjevanja, preko plesa i likovnih radionica do sportskih igara. Osobito ih se dojmila radionica s drvetom, koju je vodio stolar Vlado Kenda, a svako dijete izradilo je svoj okvir za obiteljsku sliku koji je ponijelo kući za uspomenu.

Uz lijepo vrijeme i mnoštvo sadržaja animatori i koordinatorica susreta Ivana Vlahović radosno su dočekali djecu te ih uveli u novo svjetovno druženje u okviru duhovnosti i ljubavi prema molitvi, ali i ljubavi prema Ocu nebeskom i svetom Josipu.



Animatori su uvježbali i komični skeč, razgovor između Isusa i svetog Josipa, onako kako bi on, prema njihovoj zamisli, izgledao u današnje vrijeme, a za scenarij se pobrinuo vjeroučitelj Lovro Mihelić.

Animatori su bili podijeljeni u četiri skupine, Zaštitnici, Poslušnici, Čuvari i Pravednici. Upoznavanje života svetog Josipa djeci se iznimno svidjelo stoga su uživali i u poslijepodnevnim satima kada su u crkvi imali klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, vrijeme šutnje, koje je predvodio domaći župnik velečasni Josip Čulig. Euharistijsko klanjanje glazbom su pratili animatori susreta. U to vrijeme bila je i prilika za svetu ispovijed na kojoj su se susretu pridružili župnik Župe svete Barbare iz Ruda vlč. Darko Banfić i samoborski kapelan vlč. Marko Nimac.



Tijekom dana djeca su pisala svoje nakane svetom Josipu u posebnom "duhovnom kutku", a kasnije su ih prinijeli na Oltar. Najsvečaniji dio susreta bilo je upravo misno slavlje koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente koji se u svojoj homiliji približio djeci koja su odgovarala na pitanja što su sve radili tijekom dana. Spomenuo je važnost svetog Josipa u našim životima, ali i mnoga čuda koja su se dogodila upravo po njegovom zagovoru.  Euharistijsko slavlje uveličao je i dekan Samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivica Cik. Djeca su imala i ručak te užinu i piće, a za sve sudionike ovaj oratorij bio je besplatan.

Organizator susreta "Idite k Josipu" bila je udruga U duhu S Kristom, suorganizator Župa svetog Ivana Krstitelja, a pokrovitelj Grad Samobor.

Silvija Blažević
Ispišite stranicu: