HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.08.2021.

Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje povodom 10. nacionalnog susreta inicijative "40 dana za život"

U subotu 28. kolovoza 2021. godine pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško prevodio je euharistijsko slavlje povodom 10. nacionalnog susreta inicijative 40 dana za život u župnoj crkvi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci. Na početku misnoga slavlja biskup Šaško pozdravio je okupljene u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i prenio im Kardinalove čestitke. "Sabrani smo u crkvi sv. Josipa, našega Zaštitnika i Zagovornika koji prihvaća krhkost i malenost, koji čuva povjereni mu Život i bdije nad voljenom Marijom i Božjim Sinom. Molimo njihovu pomoć za sve koji su pritisnuti nekim strahom, dvojbama, tugom, patnjom ili osamljenošću, da osjete ljepotu Božje blizine, radost Duha Svetoga i potporu kršćanske zajednice", istaknuo je biskup Šaško.



Tumačeći evanđelje mons. Šaško započeo je homiliju govoreći o gospodaru, "koji je pritom redovito slika Boga, kako nešto nekomu daje, povjerava određeni zadatak, zatim se ne pojavljuje, da bismo ga ponovno sreli na završetku prispodobe, radi uvida u učinjeno. Ova prispodoba potvrđuje da nam Gospodin daruje neizmjerno puno; s malo zahtjeva i ograničenja, a s obiljem slobode i tek s jednim temeljnim pravilom koje je dao i prvim ljudima: obrađuj i čuvaj, voli i umnažaj život (E. Ronchi)."
 

HOMILIJA


Govoreći o rečenici "U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti." biskup navodi kako je upravo "rast, umnažanje, slika života, otajstvene snage svega što živi i što svoje izvorište ima u srcu dobroga Boga. Primijetimo i to da čovjek koji je donio deset talenata nije bolji od onoga koji je donio četiri. Ne postoji savršena količina ni broj koji treba dosegnuti. Pozvani smo živjeti s onim što smo primili, tamo gdje nas je Bog poslao, u vjernosti istini o nama. Niti jedan čovjek nema premalo i svaki je čovjek Božji talent za druge.

Na kraju gospodar usklikuje "Valjaš, slugo dobri i vjerni!", što nas vraća na početak Sv. Pisma kad Bog, nakon stvaranja čovjeka, govori kako je ono što je stvorio veoma dobro. "Usklik prepun divljenja, Bog pred krunom svoga stvaranja i ljubav koja ne prestaje, ljubav koja ga vodi u prihvaćanje ljudskosti, do ulaska njegova Sina u našu malenost, do žrtve na križu i čudesne obnove zajedništva kojemu nema kraja. Zato pred čovjekom, posebice pred malenim djetetom, pred otajstvom njegova začetka koje nam znanstveni uvidi sve jasnije dočaravaju zastaje dah i nužno se javlja divljenje pred darom novoga života, nastalog ljudskom suradnjom s Bogom. Poniznost pred otajstvom rađa divljenje. I jedna od najvećih poteškoća sadašnjega našeg civilizacijskog trenutka jest izostanak divljenja, kao posljedica nepoštivanja otajstva", istaknuo je zagrebački pomoćni biskup mons. Šaško.


 
Nadalje, biskup je naglasio kako "divljenje izostane kada se ponizi snaga malenosti i dara. A evanđelje, Radosna vijest, upravo je to: ljubav prema malenosti dara! Nije li nam Isus ostavio sebe u Riječi prepunima jednostavnosti i malenosti: sjemena, rose, kvasca, klice, lahora, zorina svjetla, usputnih pogleda, kapi; neznatnih, a tako snažnih početaka…? U toj osjetljivosti i brizi za malenost vidim i vaša nastojanja, na tragu početaka Crkve. Jedna od dragocjenosti koja je po kršćanstvu ušla u svijet jest odnos prema nerođenima i prema novorođenčadi. Širenjem kršćanstva pobačaj i čedomorstvo postali su kulturalno neprihvatljivima, a kao stvarna pojava puno rjeđi i ograničeni. Za kršćane nije prihvatljiv ni pobačaj ni zlostavljanje bilo koje vrste, a posebice ne zlostavljanje djece: prodaja, novačenje, prisiljavanje djece na prostituciju, iskorištavanje djece kao radne snage. Gledajući stavove iz prošlosti, tim više danas kršćani ni po koju cijenu te i slične oblike postupanja ne mogu smatrati prihvatljivima i dopustivima."

"U razgovorima s predstavnicima političkih vlasti u Hrvatskoj volim napomenuti da mi, katolički vjernici; da mi, Crkva, s predstavnicima bilo koje vlasti možemo razgovarati baš o svemu, u raznim područjima i okvirima, od svakidašnjega života preko kulture i znanosti, do gospodarstva i političkih smjerova. Razumljivo je da se možemo i trebamo dogovarati, ponekad i pregovarati o određenim pitanjima koja se tiču vjernika, njihova doprinosa i potreba, jer su posrijedi članovi iste društvene zajednice. Ipak, postoje pitanja o kojima se ne možemo ni dogovarati niti možemo pregovarati s predstavnicima političkih vlasti, ne zbog toga jer bismo bili zatvoreni za razgovor, nego zbog toga jer za to nemamo ni poslanje ni službu. Postoje pitanja na koja su odgovori usađeni u ljudsku bit, u našu stvorenost i u našu vječnost. 

Jedno od tih pitanja svakako je pitanje početka života i odnosa prema djeci koju Bog poziva u postojanje. I svaka politička vlast unaprijed zna da donošenjem zakona koji bi zanemarili otajstvo života za njih neće imati suglasnost katoličkih vjernika. I svatko tko bi promicao takve zakone u dubokome je proturječju s tvrdnjom da je katolik. Tu se ne radi o tome da netko pravi bolji od drugih, jer znamo dobro koliko smo grješni, ali naša grješnost ne može mijenjati vječnu istinu", istaknuo je biskup Šaško.



Trodnevni je susret od 27. do 29. kolovoza okupio članove nacionalnog tima inicijative 40 dana za život i 80 predstavnika lokalnih timova iz cijele Hrvatske. Konferenciji je prisustvovao međunarodni koordinator Robert Colquhoun kojemu je ovo bio šesti dolazak u Hrvatsku. Nakon brojnih svjedočanstava o plodovima u Hrvatskoj i svijetu kazao je: „Vi ste heroji u svojim lokalnim zajednicama. Vidim da se vi Hrvati ponosite svojom domovinom i svojom vjerom. Upravo po tome svijetlite svima. Ovo što vi radite u Hrvatskoj, nadahnjuje druge europske zemlje. Sada je važno da nakon snažnog temelja izgradimo cijelu kuću.“

"Ključ za savladavanje svih nepremostivih zapreka i zaustavljanje pobačaja jesu u prvome redu molitva i post jer je u pitanju duhovni boj" – bila je glavna smjernica cijeloga susreta. Nakon svjedočanstava i radionica govorilo se i o raznim programima udruge Hrvatska za Život pod kojom Inicijativa djeluje. Najviše se govorilo o centrima za život, pro-life časopisu Pohod, timu za trudnice Nisi sama i programima za iscjeljenje rana pobačaja kod žena i muškaraca.

„Nema te pandemije, nema toga potresa koji se može usporediti sa zlom pobačaja. Pobačaj ostavlja velike rane. Pobačaj je oboljenje ljudskoga duha i potres ljudske duše. Zato je ovdje u pitanju, ne napad na čovjeka izvana, već napad od samoga čovjeka na drugog čovjeka, onog nedužnog i malenog. Također, tim činom počinitelj ranjava i samoga sebe, bilo da je riječ o roditelju, bilo da je riječ o onima koji direktno ili indirektno u pobačaju sudjeluju.“, jedne su od zaključnih rečenica predsjednika Inicijative Ante Čaljkušića.
 
Programu i misnim slavljima doprinijeli su poznati katolički sastav Duhovni kutak, kantautorica Tamara Perc i desetak pojedinaca iz različitih duhovnih sastava, a vrata svojih župa otvorili su župnici vlč. Damir Ocvirk i župa sv. Josipa na Trešnjevci te vlč. Mario Pavić i župa sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. Organizatori zahvaljuju i p. Marku Glogoviću, duhovnom savjetniku Inicijative na održanoj duhovnoj obnovi na početku susreta u petak, p. Niki Biliću SJ, koji je predslavio završnu svetu misu u nedjelju, te mladomisniku vlč. Višeslavu Foretiću, članu Inicijative od njezinih samih početaka koji je sudjelovao i na ovom susretu, stojeći na raspolaganju svim sudionicima za sakrament ispovijedi.


 
Završni dan susreta sudionici su se prošetali do centra grada, na Kamenita vrata, te u molitvi krunice Gospi od Kamenitih vrata predali sve svoje nakane, a osobito spas nerođenih i prestanak namjernog pobačaja u domovini i svijetu. Nova kampanja bdijenja pred bolnicama i domovima zdravlja počinje 22. rujna i traje do 31. listopada te će se u Hrvatskoj održavati na 37 mjesta bdjenja.

 
Ispišite stranicu: