HR

Pastoral

Misa i čitanja za 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Kardinal Josip Bozanić u susretu s vjernicima u Župi Sv. Tri Kralja, Zagreb-Vrbani, 6. siječnja 2019. godine
 
Papa Franjo, uvodeći u Poruku koju je uputio prigodom 1. svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba, ističe koliko je važna Gospodinova, ali i blizina Crkve tim osobama: „Ja sam s tobom u sve dane (usp. Mt 28, 20). Obećanje je to koje je Gospodin dao svojim učenicima prije svoga uzašašća na Nebo i koje danas ponavlja tebi, dragi djede i draga bako. Tebi. Ja sam s tobom u sve dane ujedno su riječi koje bih ti, kao rimski biskup i kao starija osoba kao i ti, uputio na ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba: cijela Crkva ti je blizu, odnosno bolje rečeno: cijela Crkva nam je blizu. Brine se za tebe, voli te i ne želi te ostaviti samoga/samu!“

Najizvrsnije mjesto u kojem osjećamo Gospodinovu blizinu, ali i blizinu Crkve jest slavlje Mise, „pogotovo u ova teška vremena za čovječanstvo dok, svi u istoj lađi, plovimo olujnim morem pandemije“. Tako „tvoja molitva za svijet i Crkvu nije uzaludna, nego svima pokazuje vedro pouzdanje da ćemo sigurno doploviti do mirne luke“.

Stoga, kada će to biti moguće i u prikladno vrijeme za župnu zajednicu ili pak za zajednicu koja se okuplja u domovima za starije i nemoćne, može se slaviti i Misa s nakanom za djedove, bake i starije osobe. U nastavku donosimo prijedlog misnih obrazaca, čitanja i molitve vjernika. Na kraju Mise može se izmoliti molitva pape Benedikta XVI. za bake i djedove te je preporučljivo potaknuti okupljenu zajednicu na činjenje dobrih djela koji će biti usmjerni upravo prema bakama, djedovima i starijim osobama (molitva, posjet, pomoć u kućanskim poslovima i sl.).
 

MISA I ČITANJA ZA 1. SVJETSKI DAN DJEDOVA I BAKA I STARIJIH OSOBA

Ispišite stranicu: