HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.05.2021.

Kardinal Bozanić dodijelio diplome o postignutoj svećeničkoj spremi đakonima


 

FOTOGALERIJA


Svečanošću dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi đakonima u petak, 21. svibnja 2021. godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu završena je još jedna Đakonska pastoralna godina.
 
Na početku svečanosti prisutne je pozdravio voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. sc. Jakov Rađa. On je istaknuo kako je ova Đakonska pastoralna godina bila posebna jer ju je obilježila pandemija virusa Covid-19 te su polaznici za vrijeme studijskih tjedana bili potpuno odvojeni od Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.

U ime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu prisutne je pozdravio rektor mr. Željko Faltak koji je zahvalio svima uključenima u odvijanje programa.


 
Ove pastoralne godine program je pohađao 21 đakon i svećenički kandidat koji su uspješno prošli zahtjeve programa i stekli potrebnu stručnu spremu za svoju daljnju pastirsku službu. To su šestorica đakona Zagrebačke nadbiskupije, jedan Varaždinske biskupije, trojica Sisačke biskupije, jedan Bjelovarsko-križevačke biskupije, te pripadnici franjevačkih, salezijanske i dominikanske redovničke zajednice.
 
U drugom dijelu svečanosti uslijedilo je uručenje diploma i nagrada koje je đakonima uručio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački. U ime đakona prisutne je pozdravio i zahvalio na zajedništvu i spoznajama koje su kroz svoju formaciju primili vlč. Petar Krašek, đakon Varaždinske biskupije.



Na kraju svečanosti đakonima je svoju pastirsku riječ uputio kardinal Bozanić: "Svećenik je onaj koji je starješina, koji je za druge, koji je postavljen da služi drugima. Bit ćete postavljeni u odnos prema onima kojima ćete biti poslani da ih vodite, odnos koji na prvo mjesto stavlja služenje. Moramo biti svjesni da nikoga ne smijemo vezivati na sebe."

Govoreći o mladim misama koje će uslijediti nakon prezbiterskog ređenja 5. lipnja Kardinal je istaknuo: "Mlada misa u prvom redu treba biti misa slavlja Crkve - vas i Crkve, vas i župne zajednice. Neka uistinu vaše mlade mise budu naše, zajedničke, da zajednice u kojima ste rasli i dozrijevali osjete da je to nešto zajedničko, crkveno."



Kardinal Bozanić osvrnuo se i na izazov pandemije koronacirusa i pozvao đakone da si postave pitanje što Bog od njih očekuje i napomenuo: "Mi trebamo u punini živjeti ovo vrijeme koje nam je dano i snalaziti se kako je moguće. Treba u svakom vremenu učiniti ono što je moguće i ne očekivati da nam bude onako kako mi zamišljamo, nego prihvatiti novi izazov."



Đakoni koji su primili diplome o postignutoj svećeničkoj spremi:
- Zagrebačka nadbiskupija: Višeslav Foretić, Hrvoje Maltarić, Patrik Paulić, Vatroslav Siketić, Matija Slišković, Luka Tufeković
- Varaždinska biskupija: Petar Krašek
- Sisačka biskupija: Damir Kunić, Ivan Kuzmić, Rafael Mlinar
- Bjelovarsko-križevačka biskupija: Dejan Fortuna
- Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda: fra Darko Grmača, fra Vjeran Lazić, fra Mislav Lukačević
- Franjevačka provincija sv. Jeronima: fra Pavle Ivić
- Hrvatska dominikanska provincija Navještenja BDM: fr. Marin Golubović, fr. Karlo Alan Kevo
- Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca: don Tomislav Lukač
- Slovenska kapucinska provincija: fra Jurij Slamnik
- Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića (bogoslovi koji su primili potvrdu o završenoj Đakonskoj pastoralnoj godini): fra Ivan Perić, fra Josip Milatović
 
Željko Valjak, NPI/TUZG
Ispišite stranicu: