HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.02.2020.

Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za preminulog vlč. Marka Dujma



U četvrtak 13. veljače 2020. godine u jutarnjim satima ispred crkve Hrvatskih mučenika u župi sv. Martina biskupa u Hrnetiću okupio se veći broj vjernika kako bi dočekali tijelo pokojnog župnika vlč. Marka Dujma i na taj mu način odali počast. Zvuk hrnetićkih zvona je označio približavanje vozila s tijelom pokojnika crkvi. Od 9:30 do početka sv. mise u 10:30 tijelo pokojnika je bilo izloženo u novoj župnoj crkvi, mnoštvo okupljenih župljana je za to vrijeme molilo krunicu. U 10:30 sati započela je sveta misa koju je predvodio mons. Ivan Šaško pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji s 54 svećenika, asistirali su mu karlovački bogoslovi i domaći ministranti, a župni zbor pod ravnanjem prof. Andreje Kirinčić je predvodio pjevanje.



U svojoj homiliji biskup Šaško je istaknuo kako je izabrao za evanđeoski odlomak upravo Markov izvještaj o raspeću jer je pokojni svećenik nosio to ime ali isto tako jer je u crkvi koju je on sagradio iznad oltara upravo taj motiv... Biskup je istaknuo i riječi psalma "Gospodin je pastir moj ni u čem ja ne oskudijevam". Gledajući život svećenika, gledajući život subrata Marka, pitamo se jasno kako to da ni u čem ne oskudjevamo. Potpuni dar onome tko je istinski pastir jest uistinu takav. Čovjek u životu sigurno može primjetiti koliko mu toga nedostaje, međutim onaj tko se pouzdaje u Gospodina u konačnici zna da mu ništa osim Gospodina i ne treba.



Biskup je istaknuo: "Predivno je vidjeti vas ovdje jer ne samo da nosite spomen na pokojnika nego govorite svojom vjerom - prepoznajmo ono što je dobro, prepoznajmo dar ljubavi čovjeka i svećenika koji je ovdje živio za nas. Ovdje slavimo gozbu ljubavi, ovdje smo povezani s vječnošću koju molimo i za pokojnika i za nas same."



Na kraju mise je domaći župnik pozvao g. Gorana Frankovića da se u ime župljana oprosti s vlč. Markom. U svom oproštaju g. Franković je istaknuo kako je reći samo Hvala nedovoljno za našeg hrnetićkog župnika koji je 35 godina živio s narodom i za narod te odabrao u ovoj svojoj župi i mjesto svog počivališta do onog konačnog susreta s Bogom. Istaknuo je kako je hrnetićki župnik u mnogočemu bio vizionar, napravio je prvu crkvu posvećenu hrvatskim mučenicima u Hrvatskoj, napravio je most preko Kupe, a započeo je i sportski centar. Na kraju se osvrnuo i na poruku uklesanu na pokojnikovom grobu. "Bio sam pastir vaš izmoli za me Očenaš" poručivši župljanima da ga nose u svojim molitvama.



Nakon g. Frankovića obratio se okupljenoj zajednici i don Filip Pavlović privremeni upravitelj župe Hrnetić istaknuvši nekoliko zgoda iz zajedničkog života s pokojnikom dok mu je služio kao župni vikar. Na samom grobu od pokojnika se oprostio i mons. Ferdinand Vražić dugogodišnji kolega, prijatelj i suradnik. U nekoliko crta istaknuo je plodonosan rad pokojnog župnika. "Bio si čovjek za druge... bio si svećenik za sve!" Na kraju su se okupljeni svećenici zadržali na ručku u Pastoralnom centru!






Vlč. Marko Dujam 

Vlč. Marko Dujam, dugogodišnji župnik iz Karlovca – Hrnetića, preminuo je u nedjelju 9. veljače u KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu u 84. godini života i 56. godini svećeništva.

Vlč. Dujam je rođen 7. listopada 1936. godine u Barilovićkom Cerovcu u župi Presvetog Trojstva od oca Marka i majke Milke rođ. Belavić. Za đakona ga je zaredio pomoćni biskup zagrebački Josip Lach 19. ožujka 1964. godine, a za svećenika 29. lipnja iste godine pomoćni biskup zagrebački Franjo Kuharić. 

Kao svećenik službovao je u više župa. Upravitelj  župe Uzvišenja Sv. Križa u Netretičkom Završju bio je od 10. kolovoza 1965. do rujna 1969. godine. Nakon toga službovao je kao upravitelj župe sv. Mavra opata u Bosiljevu od 20. rujna 1969. do 31. kolovoza 1979. godine. 

Upravitelj župe sv. Martina biskupa u Karlovcu-Hrnetić postaje 1. rujna 1979. godine i tu služi do 31. kolovoza 2014. godine kada odlazi u mirovinu. 

Godine 1987. na mandat od tri godine izabran je za Delegata u Svećeničkom vijeću za Karlovački, Mrežnički i Lipnički dekanat.

Kao privremeni upravitelj službovao je i u župi Pohoda B.D. Marije u Mahičnom od 11. ožujka do 7. rujna 1991. godine, a i u mirovini, za vrijeme bolesti i oporaka tadašnjeg župnika župe sv. Martina b. u Karlovcu-Hrnetić, vodio je pastoralnu brigu za župu od jeseni 2016. do 23. kolovoza 2017. godine. 



Tiskovni ured Zagerbačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: