HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.02.2020.

Noć muzeja na Dubovcu

Kao i proteklih godina, i ove je godine Nacionalno svetište svetoga Josipa u Karlovcu sudjelovalo u manifestaciji Noći muzeja u petak 31. siječnja. Malo je poznato da u okviru Nacionalnoga svetišta već 40 godina djeluje i Dijecezanski muzej - odsjek Karlovac. poznatiji i kao Crkveni muzej.





Noć muzeja bila je prava prilika da se obilježi 40. godišnjica djelovanja Muzeja. Obilježavanje godišnjice započelo je u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa predavanjem 40 godina od otvaranja Dijecezanskog muzeja odsjek Karlovac. O samom nastanku, skupljanju i valoriziranju građe, kao i zatvaranju stalnoga postava, govorila je prof. Marinka Mužar koja je i sama sudjelovala u tom procesu. Spomenula je i nekoliko obnovljenih umjetnina te podsjetila da za njihovo obnavljanje treba posebno zahvaliti mons. Antunu Sente, sadašnjemu rektoru Nacionalnog svetišta i župniku Gospe Snježne.

Drugi predavač bila je prof. Jelena Smenderovac – Mužar koja je prva znanstveno obradila skupljenu građu, na njoj diplomirala i kao poznavatelj građe predstavila je okupljenim zaljubljenicima u starine Karlovca. Predavanje je zaključio vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar Nacionalnog svetišta, svojim prilogom o muzeju na osnovu arhivske građe iz Župnog arhiva župe Gospe Snježne - Karlovac - Dubovac.





Brojni podaci o Dijecezanskom muzeju - odsjek Karlovac prvi puta su predstavljeni javnosti. Nakon predavanja slijedila je foto prezentacija Kardinal Kuharić na Dubovcu. Naime, prošle godine obilježila se 100 godišnjica rođenja kardinala Franje Kuharića.  U svim velikom trenucima nastanka i razvoja Nacionalno svetište sudjelovao je i veliki kardinal Franjo Kuharić. Uz ta dva najvažnija događaja, tijekom Noći muzeja bio je otvoren i stalni postav Štovanje svetog Josipa u Hrvatskome narodu, kao i izložba Čudo božje krhkosti - biblijski prizori iz prirodnih materijala djelo č. s. Samuele Premužić, a posjetitelji su mogli razgledati i aktualnu izložbu akademske slikarice iz Širokog Brijega Ivane Ćavar- Božićni motivi.



Također je bila otvorena i župna crkva Gospe Snježne koju su posjetitelji posjećivali, vraćajući se sa staroga grada Dubovac, kao i svetište svetog Josipa s poznatim slikama Danijela Butale uz stručno vodstvo. Zadnjih dviju godina otvorena je i kapela Ranjenoga Isusa, inače vlasništvo župe Gospe Snježne Dubovac, a gdje je sjedište grkokatoličke župe Uzvišenja sveto Križa. Noć muzeja uvijek je prilika da se predstave Grkokatolici i njihova tradicija stoga su na nekoliko plakata postavljenih u kapeli predstavljeni grkokatolici Župe Uzvišenja svetog Križa.
vlč. V. Mikšić
Ispišite stranicu: