HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.12.2019.

Predbožićni susret kardinala Bozanića s predstavnicima odgojno-obrazovnih, kulturnih i medijskih ustanova



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u srijedu 18. prosinca 2019. godine u Nadbiskupskom dvoru predstavnike visokoškolskih, odgojno-obrazovnih, kulturnih, medijskih i izdavačkih ustanova s područja Zagrebačke nadbiskupije na čelu s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem.

Uz rektora Tanjića i prorektore te profesore HKS-a, susretu su prisustvovali prof. dr. sc. Mario Cifrak, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa suradnicima, doc. dr. sc. s. Ivana Pavla Novina, u ime Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, preč. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, mons. Enco Rodinis, prof. Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije, o. Vinko Mamić, ravnatelj Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, Karmela Tomašević, ravnateljica Salezijanske osnovne škole, Lucija Murgić u ime ravnateljice Osnovne škole Ružičnjak te Stjepan Brebrić, direktor Kršćanske sadašnjosti.

U ime prisutnih, kardinala Bozanića je pozdravio i uputio mu čestitku prof. dr. sc. Mario Cifrak, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osvrčući se na evanđelje iz današnjih misnih čitanja dekan Cifrak je istaknuo: "Istina je zapisana u Božjem imenu koji je bogat ljubavlju i vjernošću (usp. Izl 34,6) i odgovara toj Božjoj vjernosti čovjeku kroz cijelu povijest. Vaše biskupsko geslo 'da život imaju' i briga za istinu izražavaju goruću želju koja uznemiruje srce svakoga čovjeka sve dok ne susretne, ne nastani se i sa svima ne dijeli svjetlost Božju. Jer istina nije neka apstraktna ideja, nego Isus, Riječ Božja u kojoj je život koji je svjetlo ljudima (usp. Iv 1,4), Sin Božji koji je ujedno Sin čovječji. Jedino on, 'u samoj objavi Oca i njegove ljubavi potpuno otkriva čovjeka njemu samom i objavljuje mu njegov uzvišeni poziv'".  Zahvaljujući na čestitkama, kardinal Bozanić je nadovezujući se na riječi dekana Cifraka, rekao kako su ustanove koje predstavljaju sudionici susreta neprocjenjivo bogatstvo Zagrebačke nadbiskupije, ali i Crkve u Hrvatskoj.

Podsjetivši kako će Zagrebačka nadbiskupija biti domaćin mladima na 11. susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine, Kardinal je pozvao okupljene da u pripremi tog radosnog i važnog događaja daju svoj doprinos. Na kraju svog obraćanja svima je poželio obilje blagoslova uz Božić i u novoj 2020. godini. Nakon Kardinalova obraćanja susret je nastavljen razgovorom okupljenih oko tema vezanih uz život i djelovanje ustanova koje predstavljaju s naglaskom na izazovima koji se nalaze pred svakom od njih.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: