HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.12.2019.

Predbožićni susret kardinala Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u srijedu 18. prosinca u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu s predstavnicama redovničkih zajednica koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije. Uime okupljenih sestara Kardinala je pozdravila i čestitku povodom svetkovine Spasiteljeva rođenja izrekla s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi čija Provincija Božje providnosti ove godine proslavlja stotu obljetnicu osnutka.
 
– Svake godine u Božiću dolazi nam ista poruka: Isus Krist, utjelovljena ljubav Očeva, svojim rođenjem postao nam je blizak - Emanuel, Bog s nama. Ta poruka uvijek iznova ista je ali i drugačija, jer i mi se mijenjamo! Ova godina je i za Vas, Uzoriti, bila posebna i bremenita lijepim i značajnim obljetnicama koje obilježavaju Vaš život. – kazala je s. Igrec, čestitajući Kardinalu 70. rođendan i 30. obljetnicu biskupskoga ređenja uime redovnica grada Zagreba. Istaknula je kako je tradicionalni susret božićnoga čestitanja ujedno i prigoda u kojoj zahvaljuju Gospodinu za dar Kardinalova života, za dar svećeničkoga poziva i služenja Crkvi u službama koje su mu povjerene te za očinsku i pastirsku brigu za sve redovnice u Zagrebačkoj nadbiskupiji i odvojeno te darovano vrijeme zajedničkih susreta.


 
Govoreći o trenucima zajedništva, s. Igrec je izdvojila susret u Krašiću prilikom kojeg je Kardinal s tri stotine redovnica predvodio molitvu križnoga puta i predslavio euharistijsko slavlje. – Tom prigodom zahvalili ste Gospodinu na daru redovnica koje su bile prisutne u životu Blaženika kao neodvojiva sastavnica njegova životnoga puta, službe i mučeničkoga svjedočanstva. Sestre redovnice svojom karizmatskom prisutnošću to žele biti i danas, budno osluškujući što Duh Sveti govori i nadahnjuje, u sredinama gdje se traže nove prisutnosti. Ta novost odzvanja u našim srcima kao jeka nakon završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koju ste Vi otvorili i priveli kraju. – kazala je s. Igrec te, citirajući Kardinalove riječi kako Sinoda nije završena, već se, s nakanom da Crkva bude iz dana u dan sve više onakva kakvu je Krist želi, nastavlja u zajednicama, župama, obiteljima, naglasila kako redovnice Zagrebačke nadbiskupije žele nastaviti hodati otvorena srca, prepoznavati Božje darove i njegov poziv te izvršiti ono što im je povjereno.


 
– Stvarnost u kojoj živimo stavlja pred nas sve više izazova. Osjećamo da kao crkvena zajednica trebamo više zajedničkog promišljanja, molitve i planiranja te traženja odgovara i suradnje na svim razinama kroz dosljednost, vjernost, strpljivost življenja u povjerenom nam pozivu. – posvjedočila je provincijalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi. Posjetivši kako je priprema za slavljenje Božića uvijek povlašteno vrijeme za razmatranje dubine i ljepote Božje ljubavi prema čovjeku, potaknula je da i ovoga Božića dopustimo da nas dotakne Njegovo svjetlo, ohrabri Njegova božanska prisutnost, ispuni Njegova radost, privuče Njegova ljepota i zagrije Njegova ljubav.
 
Prenoseći pozdrave sestara koje ostvaruju svoje poslanje na povjerenim im dužnostima te bolesnih koje strpljivo i ustrajno mole za potrebe i nakane Svete Crkve i Nadbiskupije, s. Igrec je uime svih redovnica Crkve zagrebačke zaželjela Kardinalu čestit Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu 2020. godinu.


 
Kardinal Bozanić je, upućujući čestitku redovnicama, istaknuo koliko je njihov poziv i svjedočanstvo važno za Crkvu današnjice te, referirajući se na riječi s. Igrec, podsjetio kako je Božić uvijek nov jer Bog koji je isti jučer, danas i sutra, dolazi i kuca na vrata srca na novi, drugačiji način, pozivajući da ga se nasljeduje. Stoga su, napomenuo je Kardinal, posljednje Marijine riječi zapisane u Evanđelju, koje su ujedno i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine, „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5), poticaj i poziv na ustrajnost, vjeru i slijeđenje. Zahvalivši se na čestitkama i zajedništvu susreta, Kardinal je redovnice Zagrebačke nadbiskupije pozvao da se u svojemu pastoralu također odazovu domaćinstvu, molitvama i priprema te sudjelovanju na velikome nacionalnom događaju vjere u glavnome gradu Republike Hrvatske za koji se mladi radosno pripremaju.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: