HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.12.2019.

Kardinal Bozanić u nastupni posjet primio veleposlanicu Litve




Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je, u ponedjeljak 16. prosinca u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u nastupni posjet Nj. E. gospođu Jūratė Raguckienė, prvu veleposlanicu Republike Litve u Republici Hrvatskoj, nakon otvorenja stalnog veleposlanstva u Zagrebu, u lipnju ove godine. Važan je to korak u suradnji dviju država koje su diplomatske odnose uspostavile još 1992. godine.
 
U srdačnom razgovoru spomenulo se kako su u prvim godinama, kada je Litva postala članica Europske unije, mlađi ljudi iz Litve zbog dotadašnjeg gospodarstva i nasljedstva mentaliteta iz socijalističko-komunističkog razdoblja, u većem broju odlazili u druge zemlje Europske unije zbog bolje zarade.


 
Istaknuto je da se danas situacija mijenja. Bilanca je postala pozitivna, iseljeno stanovništvo se sve više vraća, s novim idejama i inicijativama. Bezvoljnost koja je pratila ljude prigodom odlaska iz zemlje, nevjerojatno se brzo okreće u optimizam koji potiče povratak i pokreće novi razvoj.
 
U razgovoru je bilo riječi o suradnji Hrvatske i Litve na različitim područjima na kojima velik doprinos može dati i Katolička Crkva.  

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: