HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.11.2019.

Izložba fotografija "Jeruzalem – grad mira"

 FOTOGALERIJA
POZDRAV biskupa Šaška

Povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu otvorena je u srijedu 6. studenoga, u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Zagrebačke nadbiskupije, izložba fotografija Jeruzalem – grad mira. Izložbu su otvorili pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i Nj. E. Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.



– Skoro točno u dan, prije pet godina (11. studenoga 2014.) u ovome je prostoru otvorena izložba 'Papa Franjo u Izraelu'. Tada sam pri kraju svoga obraćanja naveo riječi Psalma 122, 6: „Molite za mir Jeruzalemov – Šaalú šelóm Jerušalaim“. I evo nas u novome događaju, unutar istoga predvorja kao izložbenoga prostora, ali – što je puno važnije – evo nas ponovno unutar Jeruzalema, Grada mira – rekao je u pozdravu na otvorenju izložbe mons. Šaško, istaknuvši kako je izložba nastavak suradnje s Izraelskim veleposlanstvom. – Izložbu smijemo promatrati kao uvod, skromnu najavu i mali doprinos bogatomu sadržaju koji nas čeka nadasve  u ponedjeljak 11. studenoga, kada će, prije podne, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, biti znakovita i značajna konferencija, a navečer u KD Vatroslava Lisinskoga iznimno lijep koncert, povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Države Izrael. ­– podsjetio je biskup Šaško.



Budući da je u Jeruzalemu upisana povijest svijeta, Biskup je, govoreći o glavnome gradu Izraela apostrofirao kako postoje gradovi koji žive noseći svjedočanstvo: i svojim ožiljcima i ruševinama i svojim novim slojevima; gradovi u kojima nije ostalo samo sjećanje pojedinaca, nego spomen naraštaja, naroda i pripadnika raznih svjetonazora. – U tome je Jeruzalem jedinstven. U njemu je ostala upisana povijest svijeta. I više od toga: u njemu je živ susret neba i zemlje. Ovamo je fotografijama prenesen djelić Jeruzalema, slike objedinjene naslovom: Grad mira. Izazovan je to naslov koji može biti osporavan, izgledati neuvjerljivo pred činjenicama raznih sukoba koji su povezani s Jeruzalemom. No, on ostaje gradom mira, jer u njemu živi izvor mira, pokretač mira koji čovjeka vodi do samoga izvora postojanja i nadanja. Bez obzira na koji je način netko upoznao Jeruzalem: životom u njemu, čitanjem o njemu, moleći s njime, taj grad pobuđuje poniznost i poštovanje. To su važni preduvjeti za izgradnju mira. (…) Osim toga, Jeruzalem poziva na slušanje i na učenje. I to su preduvjeti izgradnje mira. Oni su prepoznati u raznim religijama, osobito u onima koji prepoznaju da Bog govori čovjeku – poručio je pomoćni biskup zagrebački mons. Šaško.



-- Znamo da mir za kojim kao ljudi čeznemo nije tek površno odsustvo izvanjskoga sukoba, nego susret u kojemu nas se drugi tiče, do koga nam je stalo, koga ponekad ne razumijemo, ali ga pokušavamo razumjeti i prihvatiti. To nije moguće u ravnodušnosti. Jeruzalem je izvor takvoga mira, u raznolikosti ljudskoga, u konačnoj istini koja dušu ne ostavlja ravnom. – kazao je biskup Šaško, konstatiravši kako za kršćane Sveto pismo završava Knjigom Otkrivenja, objavom završetka i smisla svijeta, novoga neba i nove zemlje. Na tome je završetku, nakon pobjede nad zlom, predivna slika nebeskoga Jeruzalema. Tumačenja toga viđenja mogu biti različita, ali kršćani ostaju duboko vezani uz stvarnost ukorijenjenu u Predaju koja nam je zajednička sa Židovima. Namjerno ističem tu činjenicu konačnosti i preobrazbe svijeta, jer je ona zanemarena, gotovo uklonjena iz govora, iz mjerila naših odnosa. Mir do kojega nam je stalo; pravednost prema kojoj ne smijemo biti ravnodušni, ne može se izgraditi isključivo zemaljskim sredstvima. Jeruzalem je grad toliko puta građen, razaran i obnavljan, ali je sačuvao svoje bogatstvo. Ne samo metafora Jeruzalema, nego i ovaj povijesni grad u našoj suvremenosti, čuva snagu simbola. To je stvarnost koja uzajamno povezuje povijesni i nebeski Jeruzalem. –

Zahvalivši svima koji su oblikovali izložbu i njome Jeruzalem postavili pred nas i koji sebe izlažu pred Jeruzalemom, biskup Šaško zaključio je: – Miru i istinskomu susretu zacijelo najviše pridonosi naša spremnost da sebe postavimo pred Gospodina, pred čovjeka koji je stvoren na Božju sliku, to jest pred sve ono što Jeruzalem znači i čime zrači. –



– Velika mi je čast predstaviti vam ovu prelijepu fotografsku izložbu Jeruzalema, jednoga od očaravajućih gradova svijeta. Izložba je plod naše bliske suradnje sa Zagrebačkom nadbiskupijom kojoj zahvaljujem na suradnji i podršci. – obratio se prisutnima veleposlanik Države Izrael NJ. E. Ilan Mor. Veleposlanik Mor posvjedočio je da nijedan posjet Izraelu ne bi bio potpun bez posjeta njegovom jedinstvenome i veličanstvenome glavnome gradu: – Gradu triju velikih monoteističkih svjetskih religija i domu mnoštva različitosti koje ne postoje ni u jednom drugom gradu na svijetu. Sinagoge, džamije i crkve mogu se pronaći gotovo na svakome uglu, osobito ako se istražuju uličice staroga grada Jeruzalema. Kao najsvetiji grad u židovstvu, kralj David odabrao ga za središte Kraljevstva prije tri tisuće godina. U njem su izgrađeni prvi i drugi židovski hram u koji su tisuće Židova hodočastili, osobito na religijsku službu. Za kršćane je Jeruzalem spomen na Isusovu Posljednju večeru kojom je započela njegova muka i otkupiteljski čin, dok je u muslimanskoj tradiciji Jeruzalem treći najsvetiji grad. – kazao je veleposlanik Mor, istaknuvši kako je posljednjih godina Jeruzalem postao internacionalna destinacija, centar najnovije tehnologije i multikulturalne kreativnosti te moderno središte društvenih inicijativa i volontiranja.

– Siguran sam kako će Vas ove prelijepe fotografije inspirirati da posjetite Izrael, čak i vas koji ste ga već posjetili da dođete ponovno, a osobito da posjetite Jeruzalem što je jedinstven životni doživljaj – kazao je Veleposlanik, zahvalivši se osobito zagrebačkome nadbiskupu Kardinalu Bozaniću i svim organizatorima izložbe.



Otvaranju izložbe prisustvovali su uz svećenike, redovnike i redovnice, između ostalih, i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus te Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine. Direktor Dijecezanskoga muzeja i Riznice zagrebačke katedrale mons. Nedjeljko Pintarić moderirao je otvorenje izložbe, dok je u glazbenom dijelu sudjelovao Bogoslovski oktet pod ravnanjem Hrvoja Maltarića.





Otvorenjem izložbe fotografija Jeruzalem-grad mira, koja se do 20. studenoga 2019. može razgledati u prostorijama Nadbiskupskoga pastoralnoga instituta na adresi Kaptol 29a, započeo je niz različitih kulturno-umjetničkih programa kojim će u Zagrebu i diljem Lijepe Naše Veleposlanstvo Države Izrael, u suradnji s Apostolskom nuncijaturom u Republici Hrvatskoj, Zagrebačkom nadbiskupijom i Hrvatskim katoličkim sveučilištem, obilježiti četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael.


 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: